Per avond werden er zo'n 6000 waxinelichtjes aangestoken.
Per avond werden er zo'n 6000 waxinelichtjes aangestoken. Foto:

12.000 waxinlichtjes weerspiegelen op Berkel

De Gondelvaart Warnsveld: sprookje op de Berkel

Warnsveld - Men neme acht gondels, duizenden echte lichtjes en de Berkel, tribunes met honderden mensen en tientallen helpende handen. Men wacht tot het donker wordt en laat dan de gondels een voor een rustig varen terwijl er een muziekje speelt en een warme stem het geheel ondersteunt met achtergrondinformatie. Dat is het sprookje op de Berkel, de Gondelvaart Warnsveld die afgelopen weekend wederom een groot succes was.

Mede door het zomerse weer kwamen maar liefst zo´n 1800 bezoekers op vrijdag en zaterdag naar het (f)luisterrijke evenement op de Berkel. De gondelvaart is uniek; nergens anders is er een optocht van gondels alleen verlicht met vetpotjes.

De bouwers staken ongeveer 6000 waxinelichtjes per avond aan. Oude bekenden zoals oud-leden van de brandweer Warnsveld deden mee, maar ook nieuwe.t Platte Dak uit Warnsveld maakte voor het eerst een gondel. Hun Thomas de trein werd erg gewaardeerd, zeker door de jongste toeschouwers.

Ophaalbrug
De ophaalbrug over de Berkel bij landgoed de Velhorst gooide hoge ogen, omdat hij net als het origineel open en dicht kon. Veel opvallende bouwwerken in en rond Zutphen zijn al de revue gepasseerd, maar nog steeds halen de bouwers hun inspiratie uit de regio. Zo was het Adriaan van de Ende Kindcentrum, het poortgebouw van de Katholieke begraafplaats Zutphen en het huisje Deventer koek te zien.

Een legopop en nog twee ontwerpen uit verder gelegen gebieden, zoals de Zaanse Schans en de brug Saint Michel in Parijs dreven dit weekend ook voorbij over de Berkel.

Gondelvaart: 'Charmant en fraai'

René Kuipers en Rosita Verschuur verzorgden de achtergrondmuziek en –informatie.

Prima sfeer
Voor het eerst mochten kinderen in piratenkleding meevaren op een van de Zutphense fluisterboten, die speciaal hiervoor vanuit Zutphen via de Berkel naar Warnsveld voer. Bezoekers kwamen niet alleen uit de directe omgeving, 'Ervaringsdeskundige' Ine Bekman uit Almere bijvoorbeeld bezoekt regelmatig gondelvaarten in Loosdrecht en Koertenhoef. Vergeleken met die evenementen waar harde muziek klinkt en felle schijnwerpers alles in het licht zetten, vindt ze de gondelvaart in Warnsveld 'ongelooflijk charmant en fraai met prachtige muziek en een prima sfeer'.

Sinds 1920
Deze Gondelvaart bestaat al sinds 1920. Traditioneel moeten de gondels met vetpotjes verlicht worden. Welke gondels er dit jaar met de meeste stemmen vandoor gaan, wordt op 3 oktober bekend gemaakt.
De volgende editie van het evenement is over twee jaar, 25 en 26 augustus 2017.


www.gondelvaartwarnsveld.nl