Karel opent het debat over armoede.
Karel opent het debat over armoede. Foto:

Open dagen bij Het Dagelijks Bestaan, 18 augustus tot en met 21 augustus

'Zomer op de Mars'

Zutphen - Sim (17) sluit aan bij de rondleiding langs de verschillende werkplaatsen van Het Dagelijks Bestaan. "Ik weet gewoon even niet zo goed welke opleiding ik wil gaan doen en dacht dat dit misschien wel iets zou zijn." De interesse van Sim gaat duidelijk uit naar de gereedschapswerkplaats, maar hij is ook benieuwd naar de pottenbakkerij, de bakkerij, en de tuinderij. De rondleiding maakte onderdeel uit van de open dagen die Het Dagelijks Bestaan hield. Dinsdag 18 augustus tot en met vrijdag 21 augustus was het Zomer op de Mars.

Een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de minisamenleving, zoals oprichter Karel Overbeek het noemt. Samen met zijn vrouw Ann stichtte hij zo'n acht jaar geleden Het Dagelijks Bestaan. Eerst nog als kleinschalige werkplek aan de Veerstraat, inmiddels met een flink uitgegroeide woongemeenschap aan de Voormars erbij. Zo'n 25 tot 30 deelnemers stapt dagelijks een van de werkplaatsen van Het Dagelijks Bestaan binnen om daar een dagprogramma te volgen. Ongeveer acht van hen woont ook daadwerkelijk in één van de voormalige arbeidershuisjes. Karel en Ann zelf hebben hun woning in één van de rijtjeshuizen en dan is er nog een handjevol vrijwilligers die de huisjes, of een deel daarvan bewonen. "Dat we niet een instituut zijn maar een levende gemeenschap, dat is onze kracht. Veel leeftijden, soorten en maten zijn erin vertegenwoordigd. Iedereen zorgt voor elkaar in deze mini-samenleving. Het is een voorbereiding op de echte samenleving."

Dat je bij Het Dagelijks Bestaan kunt realiseren wat je graag wilt, bewijst Roy. Hij staat op het grote veld langs de IJssel zelfgemaakte frieten te verkopen. Samen met begeleider Nick hebben ze onderzocht welke soort aardappelen het meest gechikt is en de flinke frieten smaken inderdaad erg goed. In de keuken van het groepshuis worden de frieten gesneden en voorgekookt. Over een tijdje -het streven is volgend voorjaar- hoopt Roy zijn frieten aan de man te kunnen brengen in het nog te openen restaurant aan de Veerstraat. De locatie waar Het Dagelijks Bestaan ooit begon, moet een horecaopleiding en leerwerkplek bieden voor koks in spé en gastvrouwen- en - heren. MBO1-opleidingen horeca worden er op de Mars al geboden, net als MBO1 tuinieren en MBO1 Bouw.

De tuinderij biedt letterlijk en figuurlijk veel ruimte voor deelnemers. In de grote moestuin vlak onder de dijk is genoeg te doen en anders is er altijd werk in de werkplaats of op de andere moestuin in Voorst. Begeleidster met sociaal/pedagogische achtergrond Riska: "In het begin is er weerstand maar als de jongeren dan even lekker in de aarde hebben gewroet is het weg en blijkt er opeens van alles mogelijk. Positief motiveren, prikkelen en uitdagen is dan de kunst."

Er wordt gemasseerd, gebakken, kleding wordt geruild in de kledingruilwerkplaats, heerlijke quiche dampen stijgen op uit de bakkerij, er wordt muziek gemaakt en er zijn hapjes en drankjes te koop. Even verderop in de tuin van het groepshuis, de plek waar door de hele gemeenschap democratisch wordt vergaderd maar ook gezamenlijk gegeten, leidt Karel een debat in over armoede onder jongeren. Zutphense raadsleden gaan met jongeren in gesprek om meer inzicht in armoede te krijgen. De gemeente ziet Het Dagelijks Bestaan inmiddels als een serieuze partij en heeft vorig jaar toestemming gegeven om de tijdelijke huisvesting van Het Dagelijks Bestaan met nog zeker twee jaar op te schorten.


www.hetdagelijksbestaan.nl


Voettocht naar Rome

Zutphen - Zutphenaar Cees de Boer vertrekt op zaterdag 5 september voor het laatste deel van zijn voettocht naar Rome. Deze voettocht was na Santiago de Compostella één van zijn grootste wensen. De tocht naar Rome wilde hij heel graag koppelen aan een goed doel. Hij maakte er dus een sponsorloop van.

De keuze voor een doel was snel gemaakt. Het doel is Alzheimer Nederland. Dementie is een van de snelst groeiende ziektes en veel mensen krijgen er wel direct of indirect mee te maken, als patiënt of mantelzorger. Met de mantelzorger heeft Cees de Boer ervaring. Zijn schoonvader had Alzheimer. Met hem in gedachte en de vele andere mensen die getroffen zijn door dementie loopt hij deze tocht. De planning van deze voettocht is 3000 km in 3x een maand, dus in 3 jaar wil de Boer op het Pietersplein in Rome staan.
In 2013 jaar heeft Cees de Boer gelopen van Zutphen tot Lambregt in de Duitse Pfalz, in 2014 tot Noord-Italië. In 2015 het laatste gedeelte door Italië naar Rome. Men kan de reis van Cees de Boer virtueel 'meelopen' en zijn grootse Alheimer Nederland-aankomst op het St. Pietersplein in Rome volgen via zijn blog: www.ceesdeboer.reismee.nl. Ook zijn donaties nog erg welkom.

De reis- en verblijfkosten zijn voor Cees de Boer zijn eigen rekening, de donaties gaan rechtstreeks naar Alzheimer Nederland als steun in het gevecht tegen deze ziekte.


Aansprakelijk gesteld voor vallende tak

Zutphen (ANP) - Zes toeristen die een maand geleden gewond raakten door een vallende tak in Zutphen, stellen de gemeente aansprakelijk voor de door hen geleden schade. De tak bedolf een groep toeristen die aan de Rijkenhage stond te wachten op een rondvaartboot. Vier mensen moesten naar het ziekenhuis.

De grote tak viel van een boom waarvan bekend was dat die aan de zogenoemde paardenkastanjebloedingsziekte leed. Door deze ziekte verzwakken kastanjebomen. Op grond van een inspectie in het voorjaar had de gemeente besloten dat het nog niet nodig was de boom te kappen.
Na het ongeluk zijn de bomen aan de Rijkenhage opnieuw gecontroleerd. Er zijn vijf kastanjes gekapt en twee drastisch gesnoeid, zo laat de gemeente Zutphen weten.

Zutphen laat een externe deskundige uitzoeken of de gemeente inderdaad zal moeten betalen voor de schade van de vallende tak.