Cornel Bierens, Van Goghs slaapkamer (1989). Foto: cornelbierens.nl.
Cornel Bierens, Van Goghs slaapkamer (1989). Foto: cornelbierens.nl. Foto:

Tijdens de Open Monumentendag worden verschillende demonstraties gehouden

Kunstenaars exposeren in Walburgiskerk

Zutphen - Kunst Connectie Zutphen organiseert dit jaar een tentoonstelling in de Walburgiskerk van 14 augustus tot 13 september. De deelnemers zijn kunstenaars uit Zutphen en omgeving. 'Ziel en Zaagsel' is de titel van deze tentoonstelling. De opening zal worden verricht door kunstenaar en auteur Cornel Bierens.

Voor alle belangstellenden is de opening gratis. De opening vindt plaats in de Walburgiskerk op vrijdag 14 augustus om 17.00 uur en eindigt rond 18.00 uur. De imposante Zutphense Walburgiskerk is inmiddels een belangrijke plek geworden voor diverse culturele manifestaties. Kunst Connectie Zutphen zag al in 2008 de potentie van deze kerk als podium voor kunsten en initieerde daar een van haar eerste exposities met de titel: 'Breukvlakken'.

Inmiddels organiseert Kunst Connectie Zutphen alweer voor de zesde keer een expositie in de Walburgiskerk, ditmaal met de titel: 'Ziel en Zaagsel'. Een titel welke aansluit bij de landelijke Monumentendag 2015, waarbij Kunst & Ambacht als thema is gekozen. Daarnaast is de titel voor deze tentoonstelling niet in de laatste plaats geïnspireerd door het essay van de schrijver/kunstenaar Cornel Bierens, met als titel 'De handgezaagde ziel' over de terugkeer van de ambachtelijkheid in de kunst en omstreken. Bierens constateert dat er weer gouden tijden voor oude technieken aanbreken. In combinatie met nieuwe technieken als 3D printers, worden oude technieken ontdaan van het 'truttige' imago dat er aan het eind van de twintigste eeuw aan werd gegeven.

Demonstraties
Tijdens de 'Ziel en zaagsel' tentoonstelling zullen tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 12 en zondag 13 september verschillende workshops en demonstraties worden gehouden. Deze worden verzorgd door een aantal deelnemende kunstenaars, meestal in de Walburgiskerk zelf, maar soms ook op andere locaties.

Zo geeft keramisch kunstenares Els Bottema een workshop Raku stoken in de tuin van het monument Dat Bolwerck, Zaadmarkt 110-A, Zutphen. Verdere informatie hierover zult u bijtijds terugvinden op onze website.

Deelnemende kunstenaars
Petra Aalders · Atelier Warnsveld GGNet · Els Bottema · Sander van Dam · Ron Derksen · Netty Franssen-van Es · Willemien van Gurp · Annemarie Hakvoort · Rianne Heitmeijer · Hans Hoog Stoevenbelt · Bojolan Hoogenberk · José Hornman · Ben Hulsegge · Peter Kalkowsky · Annemarie Kluin · Peter Kooij · Hemmechien Knip · Luck Koning · Christine Maris · Margreet Markus · Rob Pouwels · Annemiek Scharff · Teken Michael Beer/Miriam Kemperman · Alexandra Weinz · Ellen van der Wiel · Nelleke Wiersma.

De Walburgiskerk is open van dinsdag - zaterdag van 10.30 - 17.00 uur.


www.kunstzutphen.nl