San Francisco

De schrik slaat ons om het hart als we vanaf Taylor Street rechtsaf Ellis Street in draaien. Links en rechts liggen tientallen zwervers tegen de gevels. Soms alleen en soms in groepjes bij elkaar. Enkele geluksvogels hebben een aftandse winkelwagen vol met eigendommen, de rest bezit niet meer dan in een draagtas past. En dat in San Francisco, een stad waar miljarden dollars vanuit de hele wereld naar toestromen.

Ons hotel op de hoek van Ellis Street en Polk Street is de soberste op onze reis. Het was vorige week slikken of stikken. Bijna alle hotels zaten vol, Hotels.com en Booking.com hadden niet veel meer in de aanbieding.

Er resteerden slechts uiterst sobere kamers voor bijna € 200 per nacht. En dat is heel wat anders dan de prachtige 4-persoons hotelkamers in Las Vegas of Palm Springs voor slechts € 60 inclusief ontbijt en prachtig zwembad.

Maar Cisco - zoals kenners zeggen - willen we beslist niet missen. Dit is de meest Europese stad van de USA. Een stad gebouwd op heuvels, met prachtige bruggen en een aardige historie.

Vanuit ons hotel is het een half uurtje lopen naar Fisherman's Wharf. Hier in de haven is het allemaal begonnen. Hier speelt het toeristisch leven zich grotendeels af. De wereldberoemde cable-tram wordt hier door conducteur en machinist handmatig op een houten platform gedraaid. De tram grijpt zich vast aan een kabel in het wegdek zodat de wielen niet slippen bij het omhoog rijden tegen de hellingen op.

Vanuit de haven vertrekken boten vol toeristen naar het gevangeniseiland Alcatraz. In de verte verbindt de imposante Golden Gate Bridge het schiereiland waarop de stad ligt met het vaste land in het noorden.

We drinken koffie bij Starbucks. Terwijl moeder en dochters via wifi de achterblijvers in Nederland op de hoogte houden, lees ik de plaatselijke krant. Apple heeft vlakbij voor bijna 300 miljoen een enorme lap grond gekocht om de toekomstige groei aan te kunnen. Hier in Silicon Valley vechten giganten als Microsoft, Google, Yahoo en Apple om de beste mensen. Het gaat om miljarden aan inkomsten.

Het verschil met al die zwervers in onze straat is dan ook enorm. Maar gelukkig viel het een beetje mee. Ons hotel ligt precies tussen twee gaarkeukens waar de daklozen twee keer per dag een gratis maaltijd kunnen halen.

Zwervers waar je ook kijkt, maar tegelijkertijd wordt er goed voor hen gezorgd. Enigszins gerustgesteld vervolgden we onze reis naar het zuiden.