Loten

Langzaam word ik wakker. Heel erg langzaam. Als ik op mijn telefoon kijk en zie dat het kwart over vijf is draai ik me nog een keer om. Tot ik ineens wat wakkerder word en me besef dat het kwart over vijf in de middag is. Hoogste tijd om op te staan na een nachtdienst.

´s Nachts werken vind ik niet zo erg, maar vaak weet ik overdag niet meer welke dag het is en hoe laat het is. Eerst maar eens een bakje koffie. Het maakt me niet uit hoe laat ik wakker word, voordat ik koffie gehad heb functioneer ik een stuk minder. Of eigenlijk functioneer ik dan gewoon helemaal niet.

Ik loop de trap af en zie dan op de deurmat post liggen. Post, daar word ik vrolijk van. Een kaartje, een brief of gewoon de krant. Ik zie de achterzijde van een witte envelop. Ik maak ineens haast op de trap, kan niet wachten om te zien wat er in zit. Als ik de envelop omdraai zie ik op de voorzijde de tekst ¨Belangrijk nieuws over uw postcode¨.

Wat nu? Krijg ik een andere postcode? Is mijn postcode op een bijzondere manier speciaal? Worden alle postcodes ineens geschrapt? Ik neem de envelop mee en maak eerst maar koffie. En koffie doet wonderen, want dan pas zie ik ook het logo van een mij bekende loterij op de envelop.

Ooooh, dan is mijn postcode ook niet bijzonder, dan willen ze gewoon weer geld. Weer van die reclamerotzooi van een loterij in plaats van leuke post. Ik heb dit bedrijf al meerdere malen gemaild en gebeld dat ik geen post van ze wil.

Alle enveloppen stuur ik terug met daarop de tekst ¨ongewenst¨ maar dat heeft geen resultaat. Ze blijven me smeken en overtuigen om met ze mee te doen.

Maar ik trap er niet in. Ze maken gebruik van de jaloezie van mensen. Want bijna niemand gunt de buurman de honderdduizend zonder deze zelf ook te krijgen.

Eerlijk, ik ben ook niet blij als de hele straat tonnen wint en ik niet. Maar ik doe toch niet mee. Goed doelen steun ik zo wel en ik denk dat ik meer geld overhoud door niet van die loten te kopen.

Ik schrijf zonder de envelop te openen weer ¨retour afzender¨ op de envelop. Hopelijk snappen ze het een keer. Al heb ik het idee dat de post verstuurd wordt door iemand die net uit de nachtdienst wakker wordt en nog geen koffie heeft gehad.

Die koffie na het wakker worden, dat is voor mij het enige lot uit de loterij.