Het fluitje dat tijdens graafwerkzaamheden tevoorschijn kwam.
Het fluitje dat tijdens graafwerkzaamheden tevoorschijn kwam. Foto:

Middeleeuwse vondst

750 jaar oud fluitje duikt op in Zutphen

Zutphen - Tijdens werkzaamheden aan het riool op de Groenmarkt troffen archeologen van de gemeente Zutphen een 750 jaar oude fluit aan. De vondst is bijzonder omdat er niet veel fluitjes uit de Middeleeuwen zijn.

Tijdens onderzoek op de Groenmarkt stuitten de archeologen van de gemeente Zutphen op het bijzondere fluitje. Te midden van veel schoenleer, aardewerk en bot (slachtafval), troffen ze een stuk aardewerk aan. Na schoonmaken bleek het een fluit te zijn. Deze doet het na 750 jaar nog prima en geeft een zeer luide toon van 113,5 decibel. Een extra gaatje maakt het mogelijk het geluid te dempen en fluitsignalen te geven. Het is zeer waarschijnlijk een signaalfluit. In de middeleeuwen zou het gebruikt kunnen zijn om mensen over grote afstand te waarschuwen. Bijvoorbeeld in het geval van stadsverdediging of brand.

Mogelijk zou het ook om speelgoed kunnen gaan. Het blijft speculeren, want veel fluitjes uit de middeleeuwen zijn er niet en er is historisch weinig over bekend. Het archeologisch onderzoek vindt plaats in het kader van de herinrichting van de Marspoortstraat en Groenmarkt.


Werkzaamheden Stadsdiagonaal hervat

Zutphen - Na een zomerstop zijn de werkzaamheden aan de Stadsdiagonaal weer opgepakt. Vanaf maandag 17 augustus gaat de aannemer aan de slag in de Pelikaanstraat. Aansluitend staat dit najaar de Bornhovestraat, Nieuwstad en de Overwelving op de planning.

Tijdens de werkzaamheden blijven woningen en winkels bereikbaar, wel zal er enige overlast zijn. Omleidingen staan ter plekke aangegeven. Op woensdag 19 augustus is er een inloopavond over het werk en de planning van de Pelikaanstraat en de Bornhovestraat. Deze vindt plaats in 't Atrium aan de Martinetsingel 19 (ingang Pelikaanstraat). Belangstellenden kunnen hier tussen 17.30 en 19.00 uur langskomen voor meer informatie.
De Stadsdiagonaal omvat Basseroord, een deel van de Nieuwstad (tussen Lokenstraat en Overwelving), de Overwelving en de Pelikaanstraat. Het hele gebied krijgt een facelift, met onder andere nieuwe bestrating en verlichting. Op www.zutphen.nl vindt u meer informatie.


Fiets- en wandeltocht over landgoederen

Zutphen - Op zondag 16 augustus houdt de Bomenstichting Zutphen e.o. voor donateurs en andere belangstellenden een fiets- en wandeltocht.

Deze gaat naar de landgoederen Voorstonden en Empe, gelegen ten westen van Zutphen. Onderweg worden er enkele bijzondere bomen met een geschiedenis bezocht. De fietstocht staat onder leiding van Rob Weimer, Ieke Vreeken en Jeroen Philippona.De tocht duurt vier uur en is 20 kilometer lang. Ook wordt er een rustpauze ingelast op een schaduwrijk terras. Deelnemers wordt een bijdrage gevraagd van 3 euro per persoon. Opgave vooraf is niet nodig. Vertrek 13.00 uur bij het IJsselpaviljoen in Zutphen. Informatie: 0575-540982