Babyneushoorn Ortus.
Babyneushoorn Ortus. Foto:

Museum More verwerft enorm beeld van Miriam Knibbeler

Babyneushoorn in museumtuin

Gorssel - Babyneushoorn Ortus is vanaf vandaag te zien bij Museum MORE. In aanwezigheid van zijn 'artistiek moeder' Miriam Knibbeler kreeg het beeld een plek in de museumtuin. Ortus -Latijn voor geboorte, oorsprong en nieuw leven- is het eerste buitenwerk van de kunstenares. De babyneushoorn heeft een afmeting van 310 x 240 x 110 cm en is gemaakt van polyester en piepschuim.

Museum MORE is blij met Ortus, die tot voor kort te zien was bij de openluchttentoonstelling Beelden in Leiden. Daar bleek hij al snel de publiekslieveling. Knibbeler won zondag 2 augustus de publieksprijs van het Leidsch Dagblad. Miriam Knibbeler: "Ortus laat niet alleen zien hoe mooi het leven is, maar ook hoe kwetsbaar."

Inspiratiebron voor de kunstenares was de Duits-Amerikaanse filosofe Hannah Arendt, die niet de sterfelijkheid maar juist de geboorte van de mens centraal zette. "De andere reden waarom ik heb gekozen voor een witte neushoorn is omdat een geboorte voor deze soort van enorm groot belang is. Ze worden zeer ernstig bedreigd en wereldwijd zijn er nog maar enkele over. Ergens hoop ik, tegen beter weten in, iets van een 'geboorte energie' voor de witte neushoorn de wereld in te sturen met dit beeld. Door de grootte van de neushoorn wil ik ook deze noodzakelijkheid benadrukken. Iemand zei dat als je er bij stilstaat dat de neushoorn vrijwel is uitgestorven, dat de 'making of' al een bezwerende performance op zich is. En zo voelde het ook voor mij."

Miriam Knibbeler (1981, Wellington, NZ) studeerde in 2012 af aan Academie Minerva en woont en werkt in Groningen. Knibbeler boetseert voornamelijk mens-en dierfiguren van was. Haar wezens lijken uit een andere wereld te komen, een oude wereld van herinneringen, dromen en mythes.


www.miriamknibbeler.nl