Palm Springs

De thermometer in de auto geeft meer dan 100 graden Fahrenheit aan als we via Highway 74 de afdaling naar Palm Desert inzetten. Buiten is het meer dan 40 graden Celsius. De afgelopen uren reden we door de gortdroge Anza Borrego Desert. En overal flinke borden met waarschuwingen voor brandgevaar.

Maar tot onze grote verbazing is het uitzicht plotseling veranderd. De bodem van dit dal oogt groen. Prachtig groen in een verder kurkdroge omgeving. Na een flink aantal haarspeldbochten arriveren we in Palm Desert.

Samen met Palm Springs is dit het walhalla van rijk Amerika. Hier komen bejaarde rijken, gepensioneerde showbizzsterren en geslaagde zakenlieden samen.

Op de kurkdroge bodem van de woestijn bouwen ze al tientallen jaren aan hun eigen paradijs. Want als het 150 kilometer verderop in Los Angeles nog volop wintert, is het hier al lente.

We kijken onze ogen uit. Alle wegen zijn recht, kaarsrecht. De hoofdwegen door de bebouwde kom zijn zes rijbanen breed, andere straten minimaal vier. Iedere tuin is groen, prachtig groen.

We rijden langs resorts waar de rijkaards veilig wonen. Afgescheiden van de buitenwereld door muren met een groot hek en met bewaking, 24 uur per etmaal. Tennisbanen en zwembaden in eigen beheer. Ergens op een straathoek staat een megastore in golfproducten. Ongelofelijk. Alleen al in de bebouwde kom van Palm Springs en Palm Desert liggen bijna twintig golfbanen.

Al deze banen zijn prachtig groen, hier midden in de woestijn. En dan te weten dat Californië met een groot watertekort kampt. En energie kost hier waarschijnlijk ook bijna niets. Want ondanks zo'n 330 dagen zonneschijn per jaar is hier werkelijk niemand op het idee gekomen om zonnepanelen op de huizen-met-airco te leggen.

Ook vandaag kwamen we weer ogen tekort hier in het westen van de USA. En 's avonds gaat het nog even door. Op de nationale tv-zender Fox kijken we naar KnockKnock Live. Een opgewonden presentator sleurt een nietsvermoedend gezin uit hun woning. Samen met de buurt hebben ze 25.000 dollar gewonnen.

Twee politiemotoren en een geldauto komen de straat in rijden. De twee grote achterdeuren klappen open, er volgt een knal en 25.000 biljetten van 1 dollar vliegen over de straat. Het publiek in de studio ligt dubbel van het lachen.

Echt stapelgek zijn ze, die Amerikanen.