Peter Meulenbroek, Arjen Woudenberg, Fiona van Gemert-de Heus, Hans van Geffen en Patrick van Gemert.
Peter Meulenbroek, Arjen Woudenberg, Fiona van Gemert-de Heus, Hans van Geffen en Patrick van Gemert.

Verwachtingen organiserende Stichting Zutphen: Doen! overtroffen

World Press Photo Zutphen trekt bijna 10.000 bezoekers

Zutphen - Het World Press Photo avontuur zit er voor Zutphen weer op. Althans, voor het jaar 2015. Want als het aan de organisatie 'Stichting Zutphen: Doen!' ligt, komt World Press Photo volgend jaar weer naar Zutphen. Het verzoek is al ingediend en eind oktober van dit jaar zal bekend worden of Zutphen weer het podium mag zijn voor een nieuwe tentoonstelling van World Press Photo. "Dan willen we ook scholen en zakelijk Zutphen erbij betrekken".

Van 8 tot en met 28 juli is de tentoonstelling in de Walburgiskerk door bijna 10.000 mensen bezocht. Peter Meulenbroek, één van de organisatoren: "Het werd soms zelfs te druk in de kerk." Woensdag 28 juli was het dan toch echt ten einde. Voor velen een tentoonstelling die zij niet snel zullen vergeten, dit geldt ook zeker voor de organisatie. "Als je zolang druk bent geweest met zoiets en ineens is het voorbij, dan voelt het wel even als een domper dat het afgelopen is", zo legt één van de organisatoren uit. Vlak voor het opruimen werd daarom nog gauw bovenstaande foto genomen van 'Stichting Zutphen: Doen!', als mooie herinnering aan een eerste World Press Photo tentoonstelling in Zutphen.

Stichting Zutphen: Doen!
Peter Meulenbroek, eigenaar van reclamebureau HollandsPracht, Arjen Woudenberg van KMUitgevers, fotograaf Patrick van Gemert en tekstschrijver Fiona van Gemert-de Heus (beide van Zutphens Persbureau) en Hans van Geffen, bedrijf- en innovatieadviseur vormen samen stichting Zutphen: Doen! Hen is het gelukt om World Press Photo naar Zutphen te halen. De Hanzestad mag zich daarmee voegen in het rijtje van grote wereldsteden zoals Tokio, Toronto en Mexico Stad. Een dergelijke opkomst had ook de organisatie echter niet verwacht. "Maar ja, wat kún je ook verwachten als je voor het eerst iets organiseert. World Press Photo is natuurlijk wel een sterk internationaal merk en met de Sint Walburgiskerk hadden we een fantastische locatie. Een opkomst van 5000 personen hadden we dus wel op gerekend, maar wanneer achteraf blijkt dat het bijna het dubbele is geweest, dan is dat geweldig!". Niet alleen inwoners van Zutphen en omgeving, maar vooral vele toeristen wisten het evenement in de Walburgiskerk te vinden. Van een Amsterdammer die even zijn boot aanmeert om te komen kijken tot Achterhoekse campinggasten en zelfs veel jongeren; allemaal kwamen ze naar de tentoonstelling op het 's-Gravenhof.

Na afloop van de tentoonstelling hadden bezoekers de mogelijkheid een gastenboek te tekenen. Hier werd veelvuldig gebruik van gemaakt. Emotionele reacties, verbazing, maar vooral het woord 'indrukwekkend' kwamen in de berichten van de bezoekers het meeste naar voren.

Vrijwilligers
Een oproep voor vrijwilligers leverde maar liefst 75 aanmeldingen op, meer dan verwacht. Uiteindelijk hebben 45 vrijwilligers de organisatie ondersteund op het gebied van kaartverkoop, kassa draaien en het ontvangen van de bezoekers. "Namens de organisatie, allen bedankt!"