Eva Suslikova
Eva Suslikova Foto:

Muzikaal weekend Walburgiskerk Zutphen

Zutphen - Het muzikale weekend in de Walburgiskerk te Zutphen start zaterdag 1 augustus met een Marktconcert met Hans Stege op het Ahrend- en Baderorgel en Eva Suslíková op altviool en begint om 12.30 uur.

De toegang bedraagt 2 euro. Om 22.00 uur is het tijd voor een Kaarsenkroonconcert in de avondschemering terwijl de kaarsen in het koor van de Walburgiskerk zijn ontstoken. In deze bijzondere sfeer klinkt het klavecimbel bespeeld door Pieter-Jan Belder. Op het programma staan de zogenoemde Goldbergvariaties van J.S.Bach. Het originele titelblad van deze muziek draagt het volgende opschrift: "Klavieroefening, bestaande uit een ARIA met verscheidene variaties voor klavecimbel met 2 manualen, gecomponeerd voor de liefhebbers ter verstrooiing van hun gemoed door Johann Sebastian Bach"

Pieter-Jan Belder
De internationaal bekende musicus Pieter-Jan Belder studeerde blokfluit en klavecimbel aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. In 1990 behaalde hij voor beide instrumenten het diploma Uit­voerend Musi­cus. Sindsdien treedt hij veelvul­dig op in binnen- en buitenland. Vanaf 1989 was hij vaste medewerker van het Radio Kamer Orkest. Daar­naast is hij als continuo speler ac­tief in diverse gerenommeerde ensem­bles. Ook werkte hij mee aan meer dan 125 Cd-opnames.

Orgelvesper
Op zondag 2 augustus 2015 vindt er om 16.00 uur een orgelvesper plaats waarbij Tjalling Roosjen het Baderorgel bespeelt.


Lezing door filosoof/beeldendkunstenaar bij Dat Bolwerck

'Verlangen naar een
paradijselijk leven'

Zutphen - Zondag 26 juli houdt filosoof en beeldend kunstenaar Corrie Haverkort in Dat Bolwerck, op de zaadmarkt 112 in Zutphen, een lezing met als titel: 'Verlangen naar een paradijselijk leven'. Deze lezing omlijst de tentoonstelling 'Paradijs' van schilder en dichter Theo Ettema.

Oorspronkelijk betekent 'paradijs' ommuurde tuin: een afgezonderde plek waar mens en natuur elkaar ontmoeten, waar mensen in samenwerking met de natuur een eigen plek creëren. Een paradijselijke plek. Blijkbaar vormen we de natuur om met een bepaald doel.

Paradijselijke plek
Waarom zouden we anders zo hard werken in de tuin: spitten, planten, zaaien, wieden, etc. Waarom werken we net zolang tot onze rug er zeer van doet en we 's avonds van vermoeidheid in een stoel zakken?

Misschien omdat we weten wat een tuin ons kan bieden: een rustig moment, genieten van al het schone om ons heen, de tijd nemen voor bezinning en contemplatie. De tuin drukt al deze verlangens uit.

Is dat wat we verstaan onder een paradijselijk leven? Een soort van 'bij onszelf komen'? Een vorm van tijdloosheid? Even niets maar daardoor juist heel veel?

Schilder-dichter Ettema
Het werk van schilder-dichter Theo Ettema, is ook geïnspireerd op de natuur. Ook hij probeert de essentie van de natuur en dat wat hij vermoedt wat het paradijs inhoudt, weer te geven op linnen. En waar dat niet gaat zoekt hij er woorden voor in de poëzie. Zoals in de bundel 'paradijs' waar heel de tijd, het paradijs van liefde, welkom ademt.

Oorspronkelijk betekent 'paradijs' ommuurde tuin

Zoektocht
En zo zoeken al eeuwen lang filosofen naar de betekenis van de tuin en proberen ze een antwoord te vinden op de vraag waarom we zo verlangen naar een paradijselijk leven. Een verlangen dat we allemaal kennen, waar we steeds naar op zoek zijn. Is het vindbaar? En wat is het dan?

Interactieve lezing
Tijdens de interactieve lezing wordt ingegaan op verschillende filosofen waaronder Socrates, Epicurus en Nietzsche en hun relatie tot de tuin en de natuur. Vragen als: wat verstaan we onder het paradijs? Is het iets van hier en nu of iets van later en daar? En hoe drukt een kunstenaar het 'paradijs' uit? staan centraal.

Locatie
Kom zondag 26 juli vanaf 15.00 uur naar Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 te Zutphen. Entree 7,50 euro. Welkom zonder reservering.