Hulpverleners bieden hulp aan de slachtoffers. Foto: GinoPress.
Hulpverleners bieden hulp aan de slachtoffers. Foto: GinoPress. Foto: GinoPress

Flinke tak komt terecht op groep toeristen

Ongeval Rijkenhage

Zutphen - Op het Rijkenhage bij de aanlegsteiger van de fluisterboten, kwam donderdag 16 juli een flinke tak van een kastanjeboom terecht op een groep toeristen. Zes van hen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht. De gemeente had de boom in het vizier, maar er was geen directe aanleiding voor een noodkap.

Bij het ongeval raakten zes mensen gewond die per ambulance naar het ziekenhuis zijn gebracht. Wethouders Coby Pennings en Oege Bosch hebben hen later op de middag bezocht. De gemeente leeft mee met de gewonden en is blij dat zij inmiddels weer naar hun eigen vertrouwde omgeving zijn gegaan om verder te herstellen.

De gemeente betreurt dat dit heeft plaatsgevonden en gaat op zoek naar de oorzaak. In Zutphen vindt regelmatig inspectie van bomen plaats. In 2013 zijn alle bomen in Zutphen middels een 'visual tree assessment' gekeurd. Elk jaar is er een inspectie van bomen in steeds twee wijken. Dit vindt plaats door een extern bedrijf dat rapporteert aan de gemeente. Als hierbij blijkt dat een boom in slechte conditie is of grote gebreken heeft, wordt de gemeente geïnformeerd en volgt er meteen actie om de omgeving veilig te stellen. De keuring levert een advies op dat bijvoorbeeld kan inhouden dat gebreken worden verholpen of dat bomen op de kaplijst komen. Hierbij wordt ook de Bomenstichting betrokken voor advies. Meestal wordt in het najaar de lijst gepubliceerd en vindt in de winter de kap plaats. In de keuring van 2013 was er geen twijfel over de vitaliteit van deze boom. Bij de laatste keuring in februari van dit jaar is deze wel aangemerkt als risicoboom omdat de boom de kastanje bloedingsziekte heeft en wordt aangetast door zwammen. In juni is de bewuste boom nog eens bekeken en besloten deze op de kaplijst te zetten. Er waren op dat moment echter geen signalen die erop wezen dat een noodkap noodzakelijk zou zijn.

Het is op dit moment dan ook niet duidelijk of er een relatie is tussen de vitaliteit van de boom en het afbreken van de tak. De afgebroken tak zag er visueel gezond uit. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak van de breuk is.


Afbeelding
Afbeelding