De Oude IJsselbrug is weer open. Foto: Gerard Kiezebrink.
De Oude IJsselbrug is weer open. Foto: Gerard Kiezebrink. Foto:

Alleen zondag al trok de expositie ruim 600 bezoekers

World Press Photo volop in belangstelling

Zutphen - Dat World Press Photo een echte publiekstrekker voor Zutphen is, bleek afgelopen zondag wel. In een paar uur tijd trok de indrukwekkende internationale tentoonstelling ruim 600 bezoekers. Maar ook buiten de zondag om zijn er iedere dag wel een paar honderd bezoekers die Zutphen aan doen. Nu de IJsselbrug weer open gaat en de stad nog makelijker te bereiken is hoopt de organisatie dan ook dat het bezoekersaantal per dag nog groter wordt.

Lezingen
Aan de programmering zal het niet liggen want naast de tentoonstelling zijn er nog twee zeer interessante lezingen. Op zaterdag 18 juli zijn de liefhebbers van duiken, de onderwaterwereld en fotografie van harte welkom bij de lezing van Cor Kuyvenhoven. Deze fotograaf neemt belangstellenden mee in de onderwaterwereld. Hij heeft al meer dan twintig jaar ervaring als fotograaf van de natuur in zee en meren.
Inmiddels heeft hij vele publicaties in gerenommeerde kranten en tijdschriften op zijn naam staan en is hij tevens vanaf het begin betrokken bij het werk van Duik de Noordzee Schoon. In zijn werk stelt van Kuyvenhoven vooral de mens en het dier centraal als middelpunt. Dat kunnen prachtige koraalriffen zijn, maar ook zwembaden. Zijn visie op het onderwaterschoon en de mens die daar te gast is, zorgen iedere keer weer voor verrassende foto's met gevoel voor compositie en lichtval. Deze lezing is op zaterdagmiddag 18 juli om 14.00 uur in de Sint Walburgiskerk.
De kaarten hervoor zijn 10 euro (inclusief toegang tot de tenstoonstelling).

Op 20 juli zal de Deense winnaar van World Press 2015, Mads Nissen een lezing geven. Het werk van Nissen werd gepubliceerd in onder meer Time Magazine, Newsweek en Der Spiegel. De fotograaf sleepte de laatste jaren nog veel meer prijzen in de wacht, waaronder meerdere malen de Deense Persfoto van het Jaar. Al eerder (2009) was werk van hem in Nederland te zien tijdens het Noorderlichtfestival in Groningen. De lezing begint maandagavond om 19.00 uur. De kaarten kosten 20 euro per persoon. Maar daarmee hebben de bezoekers dan ook gelijk toegang tot de tentoonstelling. Deze is voor aanvang van de lezing (vanaf 17.30 uur) te bekijken.

16e eeuwse kettingbibliotheek
De World Press Photo is te zien in de Sint Walburgiskerk die behoort tot de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. Het is dan ook mogelijk om na het bekijken van de tentoonstelling voor slechts 2 euro per persoon een bezoek te brengen aan de inpandige zestiende-eeuwse kettingbibliotheek de Librije. Deze openbare leeszaal is de oudste bibliotheek van Nederland.

Toren beklimmen
Op bepaalde tijden is het ook mogelijk om de toren te beklimmen en te genieten van een geweldig uitzicht over de stad, de IJssel.
De kosten hiervan zijn 2,50 euro per persoon (1 euro voor kinderen tot 12 jaar).


www.worldpressphotozutphen.nl