Een detail van de plannen voor speeltuin De Bult in de Zuidwijken.
Een detail van de plannen voor speeltuin De Bult in de Zuidwijken.

Speelruimte verbeteren, mensen en gemeente verbinden

Succesvolle burgerinitiatieven inspireren bij opstellen nieuw speelbeleid

Zutphen - Zutphen telt een stuk of dertig speelveldjes. Die moeten allemaal onderhouden worden en de speeltoestellen erop, van tijd tot tijd gekeurd. Moeten die allemaal blijven bestaan, is er nog behoefte aan de wipkip en wat doen kinderen en jongeren eigenlijk graag? Vragen die de gemeente zichzelf stelde en die de aanleiding waren voor een nieuw speelbeleid dat begin juli gepresenteerd werd. Hiermee wil de gemeente de kwaliteit verhogen, de speelruimte verbeteren en de bewoners meer gaan betrekken bij de speelplekken in hun eigen buurt.

Door Anouk Plantinga


De Van Houtenstraat en de Praebsterkamp zijn inspirerende voorbeelden van hoe de gemeente het graag zou zien. Hier kwam vanuit de buurt zelf het initiatief om de verouderde plekken nieuw leven in te blazen en dat heeft tot mooie resultaten en erg leuke speelplekken geleid.

Zorgen dat bestaande plekken beter worden

Wethouder Coby Pennings licht het plan en de ideeën van de gemeente toe. "We hebben heel veel kleine speelveldjes. Misschien moeten we er wat gaan clusteren en zorgen dat de plekken die we hebben, beter worden. In overleg met de bewoners en de wijkregisseur. Aan de Praebsterkamp is op initiatief van de bewoners een natuurspeelplaats met zand, water en bomen gekomen. Dat viel bij kinderen in hele goede aarde. Er waren oude speeltoestellen die gekeurd moesten worden en dan kun je je afvragen of daar nog geld naartoe moet of dat je voor nieuwe dingen kiest die het spelend vermogen meer prikkelen. En dan zie je deze ontwikkeling en mag je meegenieten. We moeten proberen dat uit te bouwen. Een van de bewoners heeft zijn kennis hierover ingezet en wordt nu betrokken bij verdere uitwerking van de ideeën voor onze gemeente. Ik vind dat prachtig."

Bart Bregman woont in de Zuidwijken en is een van de actievere bewoners die zich bezighoudt met een van de speelplekken in zijn buurt, vlak naast het Kindercentrum en basisscholen de Parel en de Prins Clausschool.

Gras met vooral hondenpoep
De beweging hier is een beetje omgekeerd en komt meer vanuit de gemeente. 'Hier gaat het ook vast wel komen, alleen in een iets andere volgorde. Er komen natuurlijk heel veel kinderen en de scholen zijn erg enthousiast over het initiatief. We hadden een leuke dag voor de bewoners georganiseerd, maar die is helaas helemaal verregend. We gaan nog een keer iets organiseren, een leuke picknick ofzo. Als mensen het weten te vinden, komt het wel goed. Nu is het alleen een open veld met een heuvel en gras en vooral hondenpoep. Misschien zijn hondenroosters hiervoor een oplossing. En ook een meer slingerend pad, dat niet in een lijn dwars door het veld loopt. Meer gebruik maken van hoogteverschillen, beplanting, waarbij we ook denken aan wat oudere jeugd.'
Ze laten het plan voor de plek zien dat op een groot bord getekend is.

Budget flexibel inzetten
Het ziet er speels en aantrekkelijk uit.
Coby Pennings is erg enthousiast: "Niet alleen de plekken worden speelser en spannender, maar ook gaan we de beschikbare budgets flexibeler inzetten. Eerst bleven de potjes strikt gescheiden, maar dat gaat veranderen. We gaan weer stoppen met het verminderen van het aantal prullenbakken, vuil wordt nu meteen meegenomen."
"We willen graag meer samenwerking en verbinding. In de Van Houtenstraat vind je nu een kabelbaan en voetbalgoaltjes. Op woensdagmiddag wordt eerst, samen met de kinderen, de plek opgeruimd, dat is gewoon ontstaan. Ze hebben de gemeente om knijpers en vuilniszakken gevraagd.

Geweldig, toch? Die samenhang en verbinding is van groot belang. En ook elkaar ontmoeten, niet alleen kinderen, maar ook jongeren en volwassenen, zodat de speelruimte voor de hele buurt iets te betekenen heeft."