De voornamelijk jeugdige bezoekers vermaken zich prima.
De voornamelijk jeugdige bezoekers vermaken zich prima.

Strak, duurzaam en fonkelnieuw

Zwembad IJsselslag opent zijn deuren

Zutphen - Na jaren trouwe dienst sloot afgelopen zondag het Graaf Ottobad haar poorten. Maandagochtend stonden de baantjestrekkers al weer in de rij voor het nieuwe zwembad op sportpark Zuidveen aan de Laan naar Eme. Maandag en dinsdag konden nieuwsgierige zwemmers namelijk al kennis maken met het nieuwe zwem- en recreatiebad 'de IJsselslag' dat op 21 augustus officieel wordt geopend.

Door Martijn Siemes


Voor de mensen die het Graaf Ottobad goed kennen zal het een grote verrassing zijn geweest; een grote open ruimte, strak geverfd en betegeld in wit en antraciet, met veel ramen waardoor je door het hele gebouw heen kunt kijken.
Wat bij binnenkomst misschien het meeste opvalt is de geur: de chloordampen die zo welbekend zijn bij binnenbaden ontbreken.
Door een vorm van elektrolyse wordt het water gezuiverd en is er veel minder chloor nodig. Het is maar een van de vele toepassingen die het zwembad duurzaam maakt. Zo wordt in de met grote rotsen versierde binnenvijver regenwater opgevangen waarmee de toiletten worden doorgespoeld en door slimme isolatie en verwarming hoeft de IJsselslag niet meer zo heet gestookt te worden als haar voorganger. "Dat is voor ons als medewerkers in ieder geval een stuk prettiger," zegt Jacqueline Veldhuizen, de zwemcoördinator van het bad: "Op de warme dagen was het hier binnen zelfs koeler dan buiten."Veldhuizen is erg trots op het nieuwe bad en dat merkt ze ook aan de bezoekers: "Gisteren hadden we 300 bezoekers en nu op dinsdag tot nu toe 250. Het is zo leuk te zien hoe nieuwsgierig iedereen is. Jammer genoeg ben ik nog te druk en heb ik zelf nog geen duik kunnen nemen."
Van 19 tot en met 24 juli organiseert de IJsselslag de doe-week met allerlei leuke wateractiviteiten: wip-wap in het water, onderwaterscooters en er wordt een auto te water gelaten. Ook zonder die activiteiten vermaken de vooral jeugdige bezoekers zich op deze herfstachtige dinsdagmiddag prima. Tanja Prins en Jorte Vrensen, begeleiders van buitenschoolse opvang 'De Berkel' zijn met hun groep al voor de tweede keer in de IJsselslag: "Het zwembad is voor ons een mooi slecht-weer-programma. Het ziet er prachtig uit met dit nieuwe strakke interieur. Bovendien vermaken de kinderen zich prima en is de sfeer is heel prettig." Missen ze het oude Graaf Ottobad dan helemaal niet? "Nou, alleen de glijbaan," zegt Tanja. "En een duikplank," valt Nora (11) haar bij.
"De glijbaan was een heikel punt," zegt Jacqueline Veldhuizen, "maar je moet je bedenken dat zoiets heel veel water kost dat allemaal ververst en extra verwarmd moet worden." De IJsselslag richt zich daarom ook op andere attracties; (beach)volleybal en een ligweide in de buitenlucht zijn vanaf volgend jaar toegankelijk voor het publiek.
Bovendien wordt er door middel van crowdfunding gespaard voor een stormbaan op het water. Het tweede deel is besteld en komt volgende week al op het water te liggen.