Geen vakantiestress

Willem is de chauffeur van het Centraal Boekhuis. Dinsdagmorgen kwam hij binnen met een steekwagen vol boekendozen. Bij het tekenen van de vrachtbrief ontstond een verhelderend gesprek. Vooral toen ik hem vroeg of hij nog vakantieplannen had. 'Vakantie? Gelukkig niet, ik heb het thuis goed. Ik laat me niet afstraffen in een hotel of op de camping. Mij niet gezien.'

Zelf ben ik een reislustig type, maar Willem pakt het een stuk rustiger aan. Hij denkt niet aan reizen, pakt geen koffers en heeft geen reisstress. Willem blijft het liefst gewoon thuis. Tot vorig jaar, toen ging het hopeloos fout. Willems vrouw had een appartement in Portugal geboekt. Met de warmte zou het reuze meevallen had ze vooraf gezegd. 'Maar het was 31 graden bij aankomst en een dorre bende,' bromde Willem. 'En dan die zee, ook al geen bal aan. Al die mensen op een kluitje. Het was acht dagen lang afzien, afzien en afzien. Ik ga nooit meer op reis'.

Als u deze zomer ook lekker thuis blijft hoeft u zich gelukkig niet te vervelen. Want ook hier in de omgeving valt nog genoeg te ontdekken. En helemaal als u van wandelen houdt. De afgelopen weken zijn er namelijk maar liefst drie nieuwe wandelgidsjes verschenen met wandelingen in de regio. Daarmee kunt u uzelf nog even overtuigen van het feit dat we in een prachtig stukje Nederland wonen.

Het boekje 'Kuieren, kijken en kieken' beschrijft 15 wandelingen door de Achterhoek. U wandelt, of kuiert, over fraaie landgoederen en langs watermolens en geheimzinnige zwarte en witte kolken. Het boekje bevat prachtige wandelkaarten en vele kleurenfoto's voor de voor- en napret. De afstanden variƫren van 3 tot 10 kilometer, dus dat is wel te doen.
Het wandelgidsje 'Te gek om los te lopen' beschrijft wandelingen vanuit psychiatrische ziekenhuizen overal in Nederland. Gelderland is vertegenwoordigd met wandelingen vanuit Wolfheze, Ermelo en Warnsveld. Vanaf het terrein van GG-Net ontdekt u al wandelend de landgoederen tussen Warnsveld en Almen.

De meest lokale uitgave komt van de plaatselijke vogelwerkgroep en heeft als titel 'Vogelwandelingen in en om Zutphen'. Met maar liefst 19 wandelingen waarvan drie in Eefde, twee in Warnsveld en drie in Zutphen krijgt u prachtige tochten voorgeschoteld in de directe omgeving. Maar ook de omliggende plaatsen komen ruim aan bod. En bij alle routes wordt nauwkeurig omschreven welke vogels in het gebied leven, natuurlijk met prachtige foto's. Kortom, volop genieten in de eigen regio.
Thuisblijven heeft zo zijn voordelen. Net als Willem krijgt u geen vakantiestress. En u hoeft ook niet te vrezen voor alles wat op de heenreis of op de terugreis mis kan gaan. Want al ziet men huis en toren staan, de reis is daarmee nog niet gedaan.