Twee jongens aan het werk bij een draaibank.
Twee jongens aan het werk bij een draaibank. Foto:

Tentoonstelling vroegere landbouwkolonie Eefde te zien in Archief

Historisch heropvoedingsinstituut in beeld

Zutphen/Eefde - Bij het Regionaal Archief Zutphen is tot eind september een bijzondere expositie te zien. Foto's uit het archief van de Vereniging Nederlandsch Mettray geven, samen met citaten uit het jaarverslag van 1879, een beeld van het onderwijs aan de landbouwkolonie in Eefde.

Willem Hendrik Suringar, zoon van een koopman en filantroop, wilde jongens met gedragsproblemen heropvoeden en hen zo behoeden voor een criminele toekomst. In Nederland was er in het begin van de negentiende eeuw nog niet veel aandacht voor kinderen met gedragsproblemen.

Suringar vond zijn voorbeeld in Frankrijk

Suringar vond zijn voorbeeld in de speciale inrichting die in Mettray in Frankrijk was gebouwd. Hij realiseerde een soortgelijke kolonie in Eefde. De jongens werden opgevangen in gezinshuizen. Naast het hoofdgebouw en de school, werden daarom ook vier familiehuizen gebouwd. Ieder huis had een zogenaamde huisvader, daarnaast waren er werkbazen en onderwijzers die een lesprogramma voor de jongens verzorgde. Religie was een belangrijk onderdeel van het heropvoedingsproces.

Op de landbouwkolonie Nederlandsch Mettray verschoof de nadruk van landbouw al snel naar ambacht. De jongens werden bijvoorbeeld opgeleid tot timmermansknecht, schoenmakersknecht, schildersknecht of bakkersknecht. In de tentoonstelling ziet u ook citaten uit het jaarverslag van 1879. Bijvoorbeeld van een kleermaker die over een oud-pupil van Mettray schrijft: "Op zijn gedrag valt geen aanmerking; de jongen is fatsoenlijk en gedraagt zich ordentelijk. In zijn vak maakt hij nog wel geen groote vorderingen en het schijnt, dat hij niet zeer bevattelijk is, maar hierin zal de tijd wel verandering brengen."

Het Regionaal Archief Zutphen sluit met deze mini-tentoonstelling aan bij het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland. De speciale bijlage van de Gelderlander en de Stentor over dit erfgoedfestival met het programma voor de hele provincie en een Doeboek voor de kinderen, is gratis verkrijgbaar bij het Archief. Geopend van dinsdag tot en met donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur.