De leden van de Zutphense kanovereniging Anax helpen tijdens De Vrije Slag.
De leden van de Zutphense kanovereniging Anax helpen tijdens De Vrije Slag. Foto:

Kijkje achter schermen

Vrije Slag evenement van formaat geworden

Zutphen - De Vrije Slag door Zutphen is al lang geen klein evenement meer. Vanwege de grote belangstelling langs de oever van de Berkel maar ook erin, vraagt het evenement nogal wat aan organisatie.

Er is heel wat veranderd sinds de eerste editie van De Vrije Slag Door Zutphen. De 63 deelnemers toen werden door de Berkel begeleid door een handjevol vrijwilligers en twee rubberbootjes die in allerijl bij een speelgoedwinkel werden gekocht. "Dat doen we nog een keer", dacht de organisatie.

De inmiddels zelfstandige stichting pakt de zaken ook anders aan. Direct na afloop wordt de editie geëvalueerd en wordt aan het draaiboek voor volgend jaar begonnen. "Die twee plastic bootjes hebben we ingeruild voor twee volwaardige rubberboten waarvan één met fluistermotor", aldus penningmeester Raymond Govaers. Daarnaast kan de organisatie zich sinds vorig jaar gesteund voelen door twee speciaal veilig uitgevoerde fluisterboten van de Stichting Toeristisch Varen.

Ook de leden van de Zutphense kanovereniging Anax zijn ter plekke en speciaal getraind om snel in te kunnen grijpen en een zwemmer over de punt van de kano snel aan de kant af te zetten waar altijd een EHBO-er in de buurt is. "Acht mensen van EHBO Eefde Gorssel zijn er verdeeld over het traject. Zij kennen de klappen van de zweep. Door al die veiligheidsmaatregelen kunnen ook zwemmers met een handicap meedoen. Daar is niet elke open water evenement op ingericht. Wij kennen die mensen inmiddels en weten waar we rekening mee moeten houden", aldus EHBO-er Jacques die er vanaf de eerste editie bij is.

Behalve wat gevalletjes van kramp en lichte afkoeling, hebben de EHBO-ers gelukkig nog nooit hoeven ingrijpen. Judith Post, organisator en zelf doktersassistent: "Ook de aanwezige arts heeft weinig om handen en dat willen we graag zou houden."

Zoals elk jaar zullen duikers van Albacare ook dit jaar het hele traject onderwerpen aan een paar nauwkeurige inspecties. Bodem en oevers worden afgezocht en de vijf bruggen die de zwemmers passeren krijgen extra aandacht. Juist op die plekken doen ze soms bijzondere vondsten. Het is ook geen verassing meer dat de duikers verkeersborden, telefoons, fietstassen en big shoppers met inhoud aantreffen. Twee keer zelfs is er een kluis naar boven gebracht. "Nee, daar zat niks meer in", zegt organisator en duiker Felix Post. "Maar het blijft spannend om te doen."

De Vrije Slag Door Zutphen is een ware publiekstrekker geworden. Duizenden mensen zoeken een plek op een brug of langs de kant om te genieten van het spektakel of om hun favoriete zwemmer aan te moedigen. Dat zorgt voor veel gezelligheid, maar ook een flinke drukte. De toegenomen deelnemersaantallen en grote opkomst van publiek vragen om een goed toezicht. Ook dit jaar zal VVZ (Vrijwillige Verkeersregelaars Zutphen e.o.) het verkeer op 15 augustus regelen bij de parkeerplaats, langs de route en op de cruciale plekken zoals bruggen. Voorzitter Paul Post: "We laten zo min mogelijk aan het toeval over en zijn er dan ook trots op dat zo ongelooflijk veel mensen, veelal op vrijwillige basis, hun steentje bijdragen aan een veilig verloop van dit Zutphense zwemfeest.

Hoeveel deelnemers er precies meedoen is nog niet duidelijk maar de voorinschrijvingen laten nu al een record aantal zien. Inschrijven kan nog steeds.


www.dvsdz.nl