David Cohen gefotografeerd door zijn zoon Benjamin (13).
David Cohen gefotografeerd door zijn zoon Benjamin (13). Foto:

Amerikaan brengt fotoboek uit over Zutphen

Opening up and letting go

Zutphen - Misschien minder tastbaar zo'n e-book maar dat maakt het niet minder bijzonder. De Amerikaanse fotograaf David Cohen bracht onlangs zijn fotoboek uit: Opening Up en Letting Go, a photographic journey of our year in Zutphen, the Netherlands. De titel verwijst naar zijn eigen proces van loslaten maar ook naar wat er op zijn pad kwam tijdens zijn dertien maanden durende sabbatical in Zutphen in 2012/2013.

door Meike Wesselink


De kleine man met markante kop heeft zich geliefd gemaakt in de stad. Voor even is hij er weer met zijn gezin en overal wordt hij hartelijk begroet en verwelkomt. Als een warm bad voelt het voor Cohen. Op Bainbridge Island, een eiland vlakbij Seattle en qua grootte vergelijkbaar met Ameland, woont David in alle rust met zijn van oorsprong Doesburgse vrouw Elisa en hun dertienjarige zoon Benjamin.
Na een twintigtal jaren bij een groot softwarebedrijf te hebben gewerkt, waar David productmanager was van een bekend softwareprogramma voor vormgevers, besloot het gezin naar Zutphen te komen om tijd door brengen met de ouder wordende moeder van Elisa.

David trof een kleine stad vól kunstenaars

David trof een kleine stad, vól met kunstenaars en bijzondere mensen aan en helemaal volgens plan maakte hij iedere dag een foto met een klein verhaal erbij. Zomaar opeens niets hoeven, was voor Cohen niet eenvoudig. Gewoon loslaten en zien wat er op zijn pad kwam; dat was een hele missie voor de fotograaf.
Dertien maanden lang, iedere dag een verhaal met foto leverde ruim 720 pagina's op, een lijvig boek. De reden dat Cohen het niet op papier publiceerde is dat hij nogal perfectionistisch is. Als hij het doet, wil hij het ook goed doen en goede afdrukken op mooi papier zijn kostbaar. Zelf deed David de vormgeving van het boek met de allerlaatste versie van het voor hem vertrouwde softwareprogramma.

De meest dierbare herinneringen voor Cohen zelf is de kennismaking met de nabestaande van Salomon Cohen op 11 juli 2013. Op zes adressen werden die dag Stolpersteine gelegd, ter nagedachtenis aan Joodse families die er woonden. David schudde zijn naamgenoot de hand en voelde een krachtige elektrische lading zijn lijf binnenstromen. een moment dat David niet licht vergeet, een die natuurlijk is opgenomen in het boek.
Ook zijn eerste kennismaking met Sinterklaas en diens intocht in Zutphen was er voor de fotograaf een voor in zijn archieven.
Opening Up en letting go is via IBooks te bestellen maar kan binnenkort ook geleverd worden via Boek en Buro. Op memorystick. De boekenzaak is samen met de boekwinkel op Bainbridge Island uitverkoren om het e-book te mogen verkopen.