Schuw zijn de vlinders niet; ze vliegen je om de oren en gaan op je hand zitten.
Schuw zijn de vlinders niet; ze vliegen je om de oren en gaan op je hand zitten. :

Na Amsterdam, Emmen en Utrecht heeft ook Zutphen een vlindertuin

Exotische vlinders in De Kas

Zutphen - Amsterdam heeft er één, Emmen heeft er één, Utrecht heeft het. Én Zutphen. Afgelopen vrijdag 10 juli konden de leden van coöperatie Atelier3D alvast een kijkje nemen in de vlindertuin, te vinden achterin de kas van duurzaamheidscentrum aan de Harenbergweg. Tijdens de zomervakantie is de vlindertuin dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Door Meike Wesselink


Hovenier Minne Lentink legde in overleg met Wim Kersten van Stichting natuureducatie Terra Incognita de tuin aan. Kersten is verantwoordelijk voor de vlinders in de Botanische tuin in Utrecht en weet dus waar hij zijn vlinders vandaan moet halen; namelijk kleinschalige vlinderboerderijen overal ter wereld.

In de tuin staat een speciale kast waarin poppen hangen van wel tien verschillende soorten vlinders. Er zijn er bij die op dat moment juist uit hun jasje kruipen en aan het begin staan van hun ongeveer twee weken durende leven. Een bijzonder proces om te aanschouwen.

Schuw zijn de ruim twintig verschillende soorten vlinders niet en ongemerkt lift er een mee op de rug van een argeloze bezoeker. Een prachtige grote helderblauwe morpho uit Costa Rica neemt zelfs pontificaal plaats op de bril van een verbaasde dame. Ze laat het diertje.

Stapelstenen
De temperatuur in de kas is tropisch; een hoge luchtvochtigheid die als een warme deken om je heen valt. Exotische planten en gewassen en veel stapelstenen tafereeltjes zijn er te ontdekken. "Tijdens de actie Tegel eruit, plant erin, hebben we al die stenen verzameld en hiermee een mooie herbestemming gegeven. Mensen kwamen zelfs bijzondere stenen brengen speciaal voor de vlindertuin."
Lentink heeft er veel werk in gestoken en ze kijkt tevreden met het resultaat.

Vroege Vogels
Wim Kersten hoorde vorig jaar op het radioprogramma Vroege Vogels een oproep om naar de Oersprong te komen, een evenement op De Kas georganiseerd door Erve Eme. Kersten sprong in de auto en maakte zo kennis met Altelier3D, zag in de kas een mooie kan voor de vlindertuin en zo begon het. "In deze kas zijn verschillende exotische gewassen te vinden. Zutphen richt zich daar specifiek op. Utrecht biedt weer een heel ander aanzicht met andere soorten vlinders. De twee moeten een duidelijke aanvulling op elkaar zijn."

Tijdens de winterperiode is de vlindertuin dicht zodat er niet onnodig gestookt hoeft te worden.

Voorspoed
Locatiemanager van De Kas John Verheijen is trots. "Na een behoorlijke tegenslag is De Kas nu volop in ontwikkeling. De verbouwing gaat voorspoedig en wordt begin september opgeleverd. We hebben goede partners gevonden voor huisvesting in het pand, zoals het Baudartius College en ook de plannen rond horeca zijn volop in ontwikkeling."