Vreemde zuilen

Een van mijn vaste lezers uit Leesten stuurde een foto van een vreemde glimmende zuil. Iets meer dan twee meter hoog en gemaakt van roestvrijstaal. Op diverse plekken in Zutphen zouden deze zuilen zijn geplaatst. Opeens stonden ze er, veelvuldig bij winkelgebieden. Maar waar ze voor dienen is een groot raadsel.

In Warnsveld staat zo'n paal aan de Runneboom bij Ami kappers voor de deur. Ik loop er maar even naar toe. De zuil van ongeveer een meter doorsnede staat te glimmen in de zon. De bovenrand steekt als een soort dakje iets over. Ik klop op de zuil, het metaal klinkt hol. Daarna loop ik er eens omheen. Nee, nergens zit een opening. Ik kijk naar beneden, misschien kan de zuil in de grond verdwijnen. Maar nee, onder deze vreemde zuil lopen de straatklinkers gewoon door. Misschien is het een plaszuil. Maar dan zo in het openbaar? Gelukkig hoef ik niet te plassen.
De speurtocht gaat verder. Op de Facebookpagina Dreiumme Nieuws wordt de foto geplaatst en binnen enkele dagen hebben meer dan 3500 mensen het plaatje gezien. De oplossingen stromen binnen. Patrick denkt dat het een praatpaal is, Natasja denkt aan een camerapaal en Elisabeth aan een nieuwe hangplek. Jan Marten gokt op een knuffelpaal en Stefan meent een aantal groot uitgevallen statafels te herkennen die vast voor veel gezelligheid in de buurtschappen gaan zorgen. Het meest uitgesproken is Maarten. Hij geeft een zeer duidelijk antwoord: 'weggegooid geld' en Miriam roept 'foeilelijk'. Maar veel volgers gaven het juiste antwoord: reclamezuilen. De grote glimmende palen zijn spiksplinternieuwe plakzuilen voor niet-commerciƫle aankondigingen.

Dat deed me deugd. Want sinds jaar en dag komen mensen in de winkel met de vraag of we even een poster willen ophangen van braderieƫn, optredens, jubileumconcerten of andere plaatselijke evenementen. Deze posters worden ook opgehangen bij scholen en buurthuizen. Overal helemaal gratis. En dan is het altijd prettig om te constateren dat de gemeente als broodnodig alternatief voor dit gratis netwerk zomaar hele dure plakzuilen gaat aanschaffen. Hoeveel glimmende zuilen er in de stad zijn geplaatst weet de gemeente helaas niet. Vorige week heb ik ze het even gevraagd en een kleine week later hebben ze nog geen antwoord weten te produceren. Slaap.
Maar ik heb nog wel een gouden tip voor de bestuurders: Ga deze zuilen alstublieft niet officieel openen. Want in Kampen ging onlangs de wethouder ook op pad met een poster en een plakkwast om heel officieel de eerste poster te plakken. Maar toen hij bij de plakpaal aankwam hing er al een eerste poster en daarop stond in grote letters: 'Weg met deze lelijke plakzuil!!!!!' De confronterende foto haalde alle kranten. En de wethouder? Die stond voor flink voor paal.