Lars Boering van World Press en Arnold Gerritsen. Foto: Gerard Kiezebrink.
Lars Boering van World Press en Arnold Gerritsen. Foto: Gerard Kiezebrink. Foto:

World Press Photo Zutphen tot eind van de maand te zien in Walburgiskerk

'Laten zien wat er in de wereld speelt'

Zutphen - Een grote platte boot volgestouwd met vluchtelingen; het is de eerste van 145 foto's die je tegenkomt op de route van de expositie World Press Photo Zutphen in de Walburgiskerk. De grote, internationale foto-expositie is geopend en nog tot en met 28 juli te bekijken.

Een stralende Peter Meulenbroek, Arjen Woudenberg, Hans van Geffen, Patrick van Gemert, Fiona van Gemert-de Heus maar wat wil je ook; de vormgever, uitgever, fotograaf en tekstschrijver wilden de liefde voor hun vak bundelen in een mooi project en stuitten op het plan World Press naar Zutphen te halen. Dat is gelukt.

Zutphen in het rijtje Tokyo, Sydney, Toronto

"Ontzettend vereerd voelde ik me toen ik maandag met witte handschoentjes aan mocht helpen om de foto's in de frames te hangen", vertelt Fiona de Heus lachend. Ze is blij met het resultaat zoals het nu te zien is in de kerk. blij ook dat er zo een groot evenement naar Zutphen is gekomen. "Er wordt steeds meer georganiseerd in de stad, een goede ontwikkeling."

Officieel werd de expositie dinsdag 7 juli geopend. Burgemeester Arnold Gerritsen sprak zijn trots uit dat Zutphen in het rijtje staat naast steden als Sydney, Tokyo, Mexico City en Toronto.

Hoopvol
De foto van de bootvluchtelingen is een representatieve voor World Press; esthetisch een fantastische plaat, kleurvol en vol beweging. Maar ook vol hoop, veel lachende gezichten. Mensen op weg naar het geluk, althans dat denken ze dan nog. Tegelijkertijd schetst het een van de grootste problemen wereldwijd op het moment.
En zo zijn er veel ingrijpende platen. Koffers en tassen eenzaam liggend op een veld. MH17. Israƫl. Het is teveel om in een keer te kunnen behappen en vraagt om dosering. "Maar belangrijk om te laten zien wat er in de wereld speelt", vindt Patrick van Gemert, zelf ook fotograaf.

Directeur World Press Nederland doet een oproep de foto's te bekijken en er later nog eens bij stil te staan welke de meeste indruk maakte. Het is een tentoonstelling die aanzet tot denken. Precies de achterliggende gedachte van World Press.

Op 20 juli geeft Mads Nissen, de winnaar van de World Press foto 2015 een lezing in de Walburgiskerk en zo zijn er meer activiteiten rond de tentoonstelling. Het is mogelijk de expositie te bekijken in combinatie met een fluistertocht, stadswandeling of overnachting en vervoerder Arriva biedt kortingskaarten aan voor treinreizigers.


www.worldpressphotozutphen.nl

Afbeelding