Een deel van de ondernemers van Nieuwstad ziet juist grote kansen voor de straat.
Een deel van de ondernemers van Nieuwstad ziet juist grote kansen voor de straat.

Aanloopstraat naar centrum bruist volgens eigen ondernemers

"Nieuwstad juist heel gevarieerd aanbod"

Zutphen- De aanloopstraten zijn een veelbesproken onderwerp. Landelijk blijken ze het minder goed te doen en gemeentes en ondernemers vragen zich af wat ze er aan kunnen doen. Ondernemers van de Nieuwstad zijn verbaasd over wat er over 'hun' straat geschreven stond in de Stentor van afgelopen weekend. Daar viel namelijk in te lezen dat het met name in die straat moeilijk is om het hoofd boven water te houden. Verder werd er gesuggereerd dat het deel verder van het centrum als verloren beschouwd kan worden en zelfs beter een woonbestemming zou kunnen krijgen.

Door Anouk Plantinga


De ondernemers van het gedeelte vanaf de stoplichten tot en met de afslag Basseroord bij Van der Beek Makelaars, steken de koppen bij elkaar en constateren dat dit gedeelte juist erg levensvatbaar is met vrijwel geen leegstand. Zo viert Bedshop de Duif er dit jaar zijn 110-jarig bestaan, is juwelier Slotboom er sinds 1848 gevestigd en bestaat café Spaan niet minder dan 100 jaar. De apotheek is hier al lange tijd gevestigd en dat geldt voor de meeste bedrijven, zoals ook bakkerij Andeweg (51 jaar).

Meeste bedrijven al lange tijd gevestigd in straat

Een paar maanden geleden hebben Bedshop de Duif en Expert zelfs een extra filiaal in respectievelijk Enschede en Hengelo geopend. Afgelopen december is hier een winkel met tuindecoraties & meer geopend en in april is de straat versterkt door de Zutphenaar Derrick Neleman die zijn wijnhandel voor aan de Nieuwstad opende. "De Nieuwstad is juist een straat die een grote diversiteit biedt aan de bezoekers. Je vindt er speciaalzaken voor je hypotheek, gezondheid, trouwringen en vele andere specialiteiten. Ook zijn er horecazaken waar het goed toeven is, kortom dit gedeelte bruist van de bedrijvigheid. Het is jammer dat in het gedeelte dat aan het centrum grenst de meeste panden leeg staan, maar gelukkig staat er voor dit deel een opknapbeurt gepland. Het zou dan ook mooi zijn als deze voor meer ondernemers zorgt die onze hele straat versterken", aldus de ondernemers.

Tweedeling
De gemeente gaat volgens de ondernemers een scheiding in de straat creëren met de dwarsdiagonaal die loopt vanaf de Pelikaan via de Oude Wand en het Basseroord naar de nieuwe tunnel onder het spoor. Het gedeelte van de Nieuwstad aan de kant van het centrum gaat opnieuw geplaveid worden en er komt een waterwerk dat een half miljoen gaat kosten. Aan de rest van de Nieuwstad verandert niets. "Jammer", vinden de ondernemers. "En een gemiste kans. De Nieuwstad is toch een straat en niet een paar stukjes." Ze zien erg veel verkeer ('in de Beukerstraat heb je dat niet') en verwachten niet dat dat door de tunnel gaat veranderen. Ze zijn ook, evenals hun klanten, blij met parkeerplaatsen voor de deur. Waar ze soms wel op aangesproken worden, is het feit dat mensen wel eens struikelen over het hoogteverschil in de bestrating. "Daar zou iets aan gedaan moeten worden en ook aan de verlichting, om het gevoel van veiligheid te versterken. De wens is dan ook dat het gedeelte van de straat dat gevuld is ook de aandacht krijgt die het verdient."
"Want wat er is, moet je koesteren en deze straat zorgt voor veel werkgelegenheid", zegt een van hen. "Ook voor de tientallen werknemers die achter ons staan. Je kunt hier echt voor bijna alles terecht. En dat willen we graag zo houden."