Werkzoekenden in Zutphen krijgen een VCA.
Werkzoekenden in Zutphen krijgen een VCA. Foto:

Achttien werkzoekenden ontvangen VCA certificaat

Certificaat helpt bij vinden baan

Zutphen - Werkgevers in de regio vragen regelmatig naar werknemers met specifieke papieren zoals het diploma VCA basisveiligheid.

Het Plein speelt hier op in en selecteert werkzoekenden die met een VCA-certificaat een grotere kans op de arbeidsmarkt krijgen. Deze mensen krijgen een VCA-training aangeboden die wordt verzorgd door PraKtima | Kwaliteit, Arbo en Milieu uit Zutphen.
Afgelopen maandag 6 juli ontvingen 18 werkzoekenden het VCA-certificaat uit handen van Wietse Kooistra, directeur van Het Plein.
In april en mei 2015 namen 21 werkzoekenden deel aan de VCA-training. Achttien van hen zijn inmiddels geslaagd. De overige drie ontvingen een certificaat vakbekwaamheid. Van deze mensen vonden twee een baan bij een werkgever in de regio. De overige deelnemers werken op een werkervaringplek waar zij werken aan hun re-integratie op de arbeidsmarkt. Wietse Kooistra (Het Plein): "Het VCA certificaat wordt door veel werkgevers als eis bij sollicitaties gesteld. Dat het certificaat zin heeft, blijkt al uit het feit dat een aantal cursisten een baan vonden."
PraKtima maakte voor Het Plein een VCA-training op maat. De onderwerpen worden in korte lesblokken aangeboden en ondersteund met presentaties en praktijkvoorbeelden.
Waar PraKtima zorgt voor het aanleren van vaardigheden op de werkvloer, zorgen coaches van Het Plein voor training op het gebied van solliciteren en vinden van werk.
Juist door het succes in deze persoonlijke aanpak op maat, zetten beide organisaties de samenwerking voort.


Heel Zutphen gaat 'natuurlijk spelen'

Zutphen - Met de Praebsterkamp als passend voorbeeld, wil gemeente Zutphen voor alle wijken inventariseren hoe speeltuinen verbeterd kunnen worden. Per wijk wordt gekeken hoe kleinere speeltuinen kunnen worden samengevoegd en uitdagender worden gemaakt.

Voor kinderen maar ook aan jongeren en volwassenen wordt gedacht. De planvorming die nu al in de Zuidwijken plaatsvindt, is er een die een langere tijd nodig heeft. Wethouder Coby Pennings denkt zo'n tien jaar.
Samen met de bewoners van de Praebsterkamp is de speeltuin in de wijk vormgegeven. Het resultaat is dat de speeltuin veel vaker wordt bezocht dan voorheen. Het is een plek geworden waar niet alleen kinderen spelen maar het is ook een ontmoetingsplek voor ouders geworden. De samenhang en cohesie is er enorm toegenomen. Hoe zo'n nieuwe uitdagende plek ook voor jongeren aansprekend kan worden gemaakt, weet de wethouder nog niet precies. Graag wil ze dat met deze doelgroep zelf inventariseren.