Henk Hölscher, Jimmy Nelson en het bestuur van de geboortenis. Fotograaf: Mirjam Keizer.
Henk Hölscher, Jimmy Nelson en het bestuur van de geboortenis. Fotograaf: Mirjam Keizer. Fotograaf: Mirjam Keizer.

Fotograaf Jimmy Nelson laat zich zien in Inntel Zutphen

"Ik ben een soort Mister Bean fotograaf, een clown"

Zutphen - De zaal in zit helemaal vol, de stoelen keurig gerangschikt. Dan vraagt Jimmy Nelson, de beroemde fotograaf iedereen heel dichtbij te komen, schopt zijn schoenen uit en houdt een bevlogen verhaal waarbij hij zijn schitterende foto´s laat zien. In het Engels, maar toch piept er soms een Nederlands woord tussendoor. Op 24 juni geeft hij een benefietlezing in Inntel Resort Zutphen. Via een livestream, georganiseerd door Crystal Park New Media, kunnen ook anderen meekijken.

In verschillende landen groeide Jimmy op. Op zijn zestiende werd hij ziek. Door een verkeerd medicijn verloor hij al zijn haar. Ineens werd hij anders benaderd, om zijn uiterlijk. "Misschien is dit de reden dat ik dit allemaal doe, ik ben psycholoog" zegt hij.

Inheemse stammen
Voor zijn project en boek ´Before they pass away´ maakte hij foto´s van inheemse stammen over de hele wereld. "Het is een boodschap die ik naar buiten wil brengen en dat gaat veel verder dan de foto. Door andere mensen te ontmoeten in extreme omstandigheden kom ik dichter bij mijzelf.

Ik wil heel graag weten wie ik ben en ik wil dat mensen mij zien voor wie ik ben, niet voor hoe ik er uitzie en andersom. Onderweg kom ik al die mensen tegen. Wow, die zijn bijzonder, ik wil ze aan jullie laten zien! Op hun mooist."

Onbetekenend zijn
"Ik wil vrede krijgen met het idee dat ik onbetekenend ben. Elke dag worden 364.000 kinderen geboren en over een paar jaar zijn we weer lucht.
Voordat dat met mij gaat gebeuren: wat beteken ik? Hoe sneller je daarbij komt, hoe meer rust je vindt. Dat vind ik fascinerend. Ik ben heel onrustig, excentrisch, misschien wat autistisch en adhd, en heel nieuwsgierig.

De foto's zijn er voor jullie om te denken 'wat betekent dit?'. Want jullie hebben niet meegemaakt wat ik meemaakte, maar ik hoop dat de foto's zó mooi zijn dat ze jullie raken, dat jullie vragen gaan stellen, verder kijken, zonder te oordelen.

Dáár heb je de taal niet, dus je moet een manier vinden om te laten zien wie je bent. Dat komt door emotie, dingen die misgaan, vermoeidheid; je wordt een ruige persoonlijkheid waardoor je meer te zien bent. Een soort clown, een mister Bean. Iedereen snapt hem, gaat lachen, we houden allemaal van hem, je ziet zijn ziel."

"Hier voelen we niet op die manier, wij zijn verwend"

De moeilijkste omstandigheden hebben hem het meest geraakt. "Hier voelen we niet meer op die manier, wij zijn verwend. Die mensen leven op zo'n pure en authentieke manier. Echte rijkdom ligt dieper dan al die materie. Dat weten we allemaal, maar wat gaan we daar aan doen?"

Ontroerende ervaring
Uiteindelijk is zijn echte stam zijn eigen gezin, want ´no matter how important your journey may be, don´t ever forget the people who are the closest to you´.
Maar hij reist weer terug, met het boek, om het te laten zien aan de mensen die erin staan.

Dat is een bijzondere en ontroerende ervaring en het wordt erg gewaardeerd. Hij rondt af met een foto waarin hij in de ogen van de gefotografeerde te zien is.
Een selfie, noemt een collega het. We raken elkaars ziel en ik hoop dat zij ons en wij hun kunnen helpen om een betere balans te vinden in de toekomst.

Zij hebben misschien een antwoord hoe we meer respect voor elkaar, de aarde en onszelf kunnen hebben."
Cheque
Door de inzet van Jimmy Nelson, Henk Holscher en Cocky Visser van Inntel Resort Zutphen kon aan het bestuur van stichting de Geboortenis een cheque van € 3650,- worden overhandigd. Daarmee komt de realisatie van hun droom, een geboortehuis, een stukje dichterbij.

Jimmy Nelson tijdens de presentatie. Fotograaf: Mirjam Keizer.