Action en M-Preis

Toen ik afgelopen donderdag de Action op het winkelcentrum Waterkwartier binnenwandelde kreeg ik een vreemd gevoel. Naast de toegangsdeur zaten grote stickers op de ramen met als opschrift 'Beste Europese winkelketen van het jaar'. En toen ik naar binnenliep en rechtsaf door het poortje ging zag ik een ongelofelijke partij handel, opgestapeld op oude Edah-schappen met hevig gedateerde TL-verlichting daarboven. Dit is de beste winkelketen van Nederland? En ook de beste winkelketen van Europa? Heel bijzonder.

Tja, het zal wel aan mij liggen, maar in dat soort winkels kan ik nooit vinden wat ik zoek. Ik sprak een hele jonge winkelmedewerker aan, maar ze was niet goed opgeleid. Ze had op mijn vraag geen antwoord. En de volgende medewerker wees naar achteren. 'Als het daar niet ligt dan hebben we het niet'. Action in het Waterkwartier, je weet niet wat je er aan hebt, maar als ze het hebben kost het ook niets. De laagste prijs is blijkbaar heel belangrijk, we blijven tenslotte een handelsvolkje.

Maar het kan ook anders. Mocht u binnenkort voor de zomervakantie naar Tirol vertrekken heb ik een leuke tip voor u. Als u een supermarkt nodig heeft, neem dan eens een kijkje bij M-Preis. Dé supermarktketen van Tirol, maar inmiddels flink uitgedijd naar de omliggende regio's. Vanuit Völs bij Innsbruck bedient M-Preis de westelijke helft van Oostenrijk. M-Preis heeft geen aardbeien in de aanbieding. Nee, M-Preis heeft Tiroler aardbeien in de aanbieding. En M-Preis duikt niet zomaar in een leegstaand winkelpand. Nee, M-Preis laat haar supermarkten ontwerpen door gerenommeerde architecten en heeft daarmee al vele prijzen gewonnen. De eerste supermarkt ging open in 1974 en inmiddels zijn er meer dan 240. Echt niet alleen in grote steden. Nee, M-Preis kent zijn verantwoordelijkheid en opent ook prachtige winkels in kleinere dorpen. En als je dat doet kun je niet de aller goedkoopste zijn. Maar dat hoeft ook niet, want Tirol omarmt het familiebedrijf. Mede omdat meer dan 250 Tiroler bedrijven aan M-Preis leveren. M-Preis is Tirol en Tirol is trots op M-Preis. En daarom, als klap op de vuurpijl, verkozen de medewerkers van M-Preis hun eigen bedrijf tot beste werkgever van Oostenrijk. Ze zijn oprecht trots en dat is in het Alpenland de basis voor succes.

Met de prachtige Oostenrijkse kampioenswinkel van M-Preis in mijn achterhoofd loop ik door de Action in Zutphen. Het is druk, iedereen kan van alles gebruiken. Ik zie geen aantrekkelijke winkel, geen service, geen vast assortiment en geen vakmensen. Maar Action is wel heel goedkoop en daarmee retailkampioen in Nederland en Europa. Maar zegt dat iets over winnaar, of zegt dat iets over de klanten? Want zit u niet graag voor een dubbeltje op de eerste rang?