Het vervangen van de klepels is een heel specialistisch werkje.
Het vervangen van de klepels is een heel specialistisch werkje. Foto:

Nieuwe klepels in klokken zorgen voor warmer geluid

Nieuw geluid Wijnhuistoren

Zutphen - Deze week klonken er regelmatig wat losse klokslagen vanuit de Wijnhuistoren. Dat komt omdat de oude versleten klepels zijn vervangen door nieuwe.

Schel
"De klepel wordt steeds groter van oppervlak door het vele het gebruik. Het geluid wordt dan ook wat scheller", legt Joep van Brussel uit. Van Brussel is adjunct directeur van Koninklijke Eijsbouts uit Asten die de klus uitvoert.
Wie oplet, merkt dan ook dat het geluid van de klokken weer wat warmer klinkt.

Draaiende klepels
De nieuwe klepels zijn zogenaamde draaiende klepels. Tegen de tijd dat ze weer vervangen moeten worden, kunnen ze gewoon een slag gedraaid worden en gaan dan weer jaren mee. Dat kun je dan nog diverse keren herhalen.

De klepels van de 48 klokken zijn vervangen en stadsbeiaardier Frans Haagen kon donderdag het nieuwe geluid al uitproberen.

Eijsbouts
Zutphen is een goede klant van Koninklijke Eijsbouts, het bedrijf is er geregeld te vinden."Het is een beiaardstad en heeft veel klokken. Daar zijn we blij mee", aldus de adjunct directeur.


LETS Ruilkring Zutphen bestaat 20 jaar

Zutphen - Zaterdag 11 juli viert LETS Ruilkring Zutphen haar 20-jarig jubileumfeest in De Kas.

L.E.T.S. staat voor Local Exchange Trading System, een locaal ruilsysteem. Het is een sociaal, milieuvriendelijk en leuk systeem waarin je met andere mensen handelt in goederen en diensten, niet voor geld, maar voor een alternatieve munteenheid. In Zutphen zijn dit zogenaamde Nappen, vernoemd naar de Drogenapstoren. In de Ruilkring die 160 leden kent, gaat het om ruilen en handelen. Niet alleen om er zelf beter van te worden maar in de hoop dat iedereen er beter van wordt.
Wil je meer weten over de LETS, dan ben je van harte welkom op zaterdag 11 juli vanaf 16.00 uur tot 17.30 uur om kennis te maken met dit unieke ruilsysteem. Koffie en thee staan klaar en de LETSwinkel is te bezoeken.
Iedere twee maanden is er een informatieavond. Via de website is het mogeljik om je op te geven.


www.letszutphen.nl


Vele bezoekers genoten van het festijn in de Hanzestad

Derde editie IJsselfestival raak

Zutphen - Het IJsselfestival zondag 28 juni was wederom een schot in de roos.

Vele bezoekers genoten van het festijn aan de Ijsselkade, de kunstmarkt in de Lange Hofstraat, de GoedGeboerdmarkt op de Zaadmarkt, het Vikingfestijn nabij de Bourgonjetoren, de Middeleeuwse beschaving van Erve Eme voor de Walburgiskerk en het straattheater en de living statues door de gehele binnenstad.

Arriva bood combikaartjes aan zodat reizigers met korting naar de hanzestad konden komen.
Heel wat bezoekers kwamen dan ook vanuit het station de stad in gestroomd.
Bijzonder dit jaar was de Kamper Kogge die zaterdag al langs de IJsselkade lag aangemeerd. Bezoekers konden aan boord van dit veertiende eeuwse schip om het nader te bekijken. Ook andere schepen lagen aangemeerd langs de IJsselkade, waaronder die van de Koninklijke Marine. "Met het IJsselfestival willen we een festijn bieden voor het hele gezin en dat is deze derde editie wederom gelukt", aldus Genie van Vught.


www.achterhoekfoto.nl

De Kamper Kogge aan de kade trok veel bezoekers. Foto: achterhoekfoto.