Sannemaj Betten.
Sannemaj Betten. Foto:

Dat Bolwerck podium van derde Ida Gerhardt Poëziediner

Dineren met dichters

Zutphen - Poëzieliefhebbers konden afgelopen vrijdagavond, voor de gelegenheid omgedoopt tot Juninacht, van bijzondere gedichten én een bijzonder diner genieten tijdens het derde Ida Gerhardt Poëziediner in Zutphen. Locatie was het monumentale pand Dat Bolwerck op de Zaadmarkt.

Het Ida Gerhardt poëziediner zou in eerste instantie in de prachtige tuin van Dat Bolwerck plaatshebben. Door de aanhoudende regen besloot de organisatie de boel naar binnen te verplaatsen, naar de expositieruimte waar momenteel een gedeelte van de tentoonstelling Birthday hangt; een leuk extraatje voor de bezoekers.

Een gevarieerd menu aan gedichten

Poëzie laat zich moeilijk omschrijven. Het is een literaire kunstvorm waarin vorm, klank en betekenis een grote rol spelen. Er zijn bijvoorbeeld sonnetten, rondelen, limericks en ollekebollekes. Verder is het mooi meegenomen wanneer een gedicht je als toehoorder kan raken. Wat voor de één een onduidelijke opsomming van woorden is, kan een ander tot tranen toe ontroeren. Gelukkig waren de uitgenodigde dichters vrijdagavond heel verschillend en kregen de 83 aanwezigen een gevarieerd menu aan gedichten voorgeschoteld.

Vijfde stadsdichter van Zutphen Anne Wiersma beet het spits af met haar gedicht 'Pegasus'. Drie finalisten van het NK Poetry Slam volgden, met elk een geheel eigen stijl. Jelmer van Lenteren, een poëet die verfrissend moderne gedichten voordroeg, doordrenkt in zelfspot. Wieke van der Linden, die in haar gelaagde werk veel gebruik leek te maken van de actualiteit en haar eigen dagboek. En de jonge Sannemaj Betten, met humoristische horrorpoëzie die de eetlust gelukkig net niet kon bederven. Zangeres Janne Schra trad óók nog op, tussen de gedichten door bracht zij eigen werk maar ook gedichten van Vasalis, nog zo'n beroemde Nederlandse dichteres, die zij op muziek gezet heeft. Janne toert met haar betoverende stem de hele wereld over en bracht dit jaar alweer haar vijfde studioalbum uit. Zutphen was vereerd met haar bliksembezoek.

Laten wij Ida Gerhardt zelf niet vergeten. Tim Pardijs, oud-stadsdichter en nu lid van de Stichting Ida Gerhardt Prijs, las voor uit haar werk en vertelde kort over Ida en haar eigen inspiratoren, zoals Vasalis. De stichting koos voor de naam Juninacht, omdat het een gedicht uit haar bundel Sterreschip is. Trouw gebleven aan een traditionele vorm van poëzie, wist Gerhardt deze toch altijd te vernieuwen en haar lezers te verrassen. Ze schreef onder andere over haar (niet zo gelukkige) jeugd, hypocrisie van de kerk en het Hollandse landschap dat steeds maar veranderde. Zij verhuist in 1967, met haar partner Marie van der Zeyde, van Bilthoven naar Eefde. Ze is op dat moment 62 jaar oud en al 4 jaar met vervroegd pensioen vanwege gezondheidsproblemen.

De zomers brengen ze door in Ierland. Ida overlijdt op 15 augustus 1997 in een verzorgingstehuis in Warnsveld. Het oeuvre van de dichteres bestaat uit meer dan 30 dichtbundels, verzamelbundels, vertalingen en bloemlezingen. De Ida Gerhardtsingel in Leesten is een ode aan haar, net als de Ida Gerhardt Poezieprijs, die tweejaarlijks wordt uitgereikt.

Omdat twee jaar zo lang wachten is, is het Poëziediner in het leven geroepen; een smakelijk tussendoortje.