48 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven onderzochten  duurzame mogelijkheden voor Zutphen.
48 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven onderzochten duurzame mogelijkheden voor Zutphen. Foto:

Studenten onderzoeken mogelijkheden voor duurzame energie in Zutphen

Zutphen - Woensdag 17 juni heeft de finale plaatsgevonden van het Systeem integratie project (SIP), een samenwerkingsinitiatief tussen gemeente Zutphen en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het SIP is een multidisciplinaire master-opleiding die jongeren ontwikkelt tot ingenieurs met deskundigheid op het gebied van energietechnologie.

Voor het SIP, hebben 48 studenten, afkomstig uit vele Europese en Aziatische landen, zich beraden over een duurzame energie thema voor de gemeente Zutphen, die de ambitie heeft om energieneutraal te worden.
De studenten hebben zich gebogen over vragen zoals als: Hoeveel zonneboilers en welke grootte dient een biomassa centrale te hebben om gemeente Zutphen in haar warmte-energie te voorzien?

Hoe kan men de infrastructuur van de binnenstad verduurzamen zonder het historische karakter van de omgeving aan te tasten? Of, hoeveel energie kan uit de Zutphense rivieren en gemalen worden opgewekt zonder negatieve ecologische consequenties?

Op 17 juni hebben de studenten hun uitgewerkte ideeën gepresenteerd op de TU/e tijdens de grote finale van het SIP. De vakjury bestond uit prof. Madeleine Gibescu en prof. Sjef Cobben, gemeenteraadsleden Ben Habets en Edwin Koning, en zes promotieonderzoekers van TU/e. Ook was Elianne Demollin, manager bij Centre of Expertise NEBER, aanwezig om de samenwerkingsmogelijkheden tussen Zuyd Hogeschool en lokale gemeenten en bedrijven vast te stellen voor soortgelijke projecten als SIP.
Het team verkozen tot 'de groep met het beste idee' onderzochten welke warmte-energie opwekmogelijkheden het meest geschikt waren voor de gemeente Zutphen. Het winnende team kreeg een presentje van de Gemeente Zutphen en ging er met de eer vandoor. De gemeente Zutphen neemt de aanbevelingen mee in haar uitvoeringsplannen.