Ongeveer 1500 toeschouwers en zo'n 400 leerlingen kwamen naar de Zeepkistenrace.
Ongeveer 1500 toeschouwers en zo'n 400 leerlingen kwamen naar de Zeepkistenrace. Foto:

Zutphense Zeepkisten Race 2015 groot succes

Japanse kist Scheperstee winnaar scholencompetitie

Zutphen - De tweede Zutphense Zeepkisten Race op zaterdag 20 juni is een groot succes geworden. 400 leerlingen hebben 70 kistjes gebouwd met hun landenthema: een vikingschip, de Ikea, een pizza, een red bull-blikje en zelfs een Hollandse klomp. Allemaal zijn ze naar beneden gereden.

Ongeveer 1500 toeschouwers zagen de Scheperstee als overall winnaar van de scholencompetitie winnen. Het meest creatieve bakkie kwam dit jaar van de Lea Dasberg in de vorm van een mooie Oerhollandse klomp met tulpen. De pechvogel ging naar de Prins Claus: met het bakkie steeds het snelste, maar in de Wipe-out telkens verloren. 's Avonds tijdens de vrije klasse is de winnaar Tijger geworden met de snelste tijd van 7.59.

De scholencompetitie
Zeventig fantastische mooie zeepkisten kwamen vanaf 12.00 uur in de pits aan. Na de technische keuring werden ze keurig opgesteld zodat ouders, broertjes, zusjes, opa's en oma's de creaties allemaal konden bewonderen. De Reuverkamp heeft 450 pannenkoeken voor de lunch gebakken, zodat de leerlingen van de 14 scholen met volle maag aan hun competitie konden beginnen. Als eerste een testrondje voor iedereen en toen kon de race beginnen.

Onder het bezielende commentaar van Harm Edens kwam telkens één leerling met het bakkie naar beneden, waar een teamgenoot klaar stond voor de wipe-out / stormbaan om uiteindelijk op het Schmidt Medica finishpodium de bel te luiden. 130 ritjes later was het tijd voor de grande finale waar de Japanse kist van de Scheperstee als winnaar naar beneden kwam.

Deze overall winnaarsprijs werd uitgereikt door de hoofdsponsor Brand Oil. De prijs voor het mooiste bakkie is uitgereikt door wethouder Coby Pennings.

De vrije klasse
Om 6.00 uur ging de vrije klasse van start. Mooie creatieve bakkies stonden klaar: een gestroomlijnde driewieler van Tijger, een kale maar snelle driewieler van Over Morgen, een gouden skelter van de Heeren van Zutphen, een heuse tank van Wat een Bende en een old timer van Bessels Green. Een tiental sponsoren en vrijwilligers hebben het veld aangevuld en zijn in de bakkies van de leerlingen naar beneden gaan.

Na een bloedstollende wedstrijd kaapte Tijger op het allerlaatste moment de felbegeerde prijs voor de neus van runner-up van Over Morgen weg met een supertijd van 7.59. Een eervolle vermelding voor het meest creatieve bakkie was er voor Wat een Bende die met een spectaculaire crash hun zeepkist in de vorm van een tank compleet aan gort gereden hebben.

Activiteiten op het festivalterrein
Op het terrein was enorm veel te doen: reuzen bellenblaas, een mega-zandbak, schminken, muziek, de kinderboerderij met echte dieren om te aaien, springkussen, suikerspinnen, koffie, ijs en een snack. Het zonnetje zorgde ervoor dat het goed vertoeven was en veel mensen tot laat in middag bleven.
De Zeepkistenrace is mede mogelijk gemaakt door de inzet van 70 vrijwilligers. En door meer dan 40 sponsoren die met geld, in natura of op een andere manier dit feest mogelijk gemaakt hebben.

Volgend jaar willen de organisatie -gezien de reacties- natuurlijk weer een nog mooier evenement neerzetten. Wil jij helpen, stem dan op de Stichting Junior Kamer Projecten - Zeepkisten via de site.


www.stemophetcooperatiefonds.nl


Open dag Delta en Het Plein

Zutphen - Zaterdag 27 juni houden Delta en Het Plein een open dag. De twee organisaties zetten van half 11.00 tot 14.00 uur de deuren van hun gezamenlijke pand open voor publiek. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Om 10.45 uur is de officiële openingshandeling. De bestuursvoorzitter van Het Plein, wethouder Annelies de Jonge, en de bestuursvoorzitter van Delta, wethouder Paul Seesing, openen samen met een aantal mensen uit de praktijk het pand.

Samen werken
Delta en Het Plein voeren gezamenlijk de Participatiewet uit. Naast de wijkteams en het CJG zijn zij één toegang voor inwoners met vragen over het sociaal domein. En voor werkgevers die mensen met een afstand tot werk een kans willen geven in hun organisatie. Met dit in het achterhoofd, kozen beide organisaties ervoor om hun diensten zoveel mogelijk vanuit één plek aan te bieden.

Win een avondje bowlen
Tijdens de open dag kunnen kinderen gebruik maken van het springkussen en is er een kleurwedstrijd. De hoofdprijs wordt aangeboden door Inntel hotels, partner van Het Plein en Delta. Het kind met de mooiste tekening mag met 5 andere kinderen komen bowlen en krijgen een glaasje ranja, een frietje met snack en een ijsje.
Voor meer informatie over beide organisaties, kijk op de website.


www.hetpleinzutphen.nl
www.delta-zutphen.nl


Oude IJsselbrug afgesloten voor autoverkeer

Wegennet Zutphen op de schop

Zutphen - Van maandag 29 juni tot en met donderdag 16 juli is de Oude IJsselbrug in beide richtingen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel over de brug. Omleiding van het verkeer vindt plaats via de Cortenoeversebrug. Omleidingsroutes staan duidelijk aangegeven. Woningen en bedrijven blijven bereikbaar.

De afsluiting van de Oude IJsselbrug heeft te maken met de reconstructie van het kruispunt IJsselkade/Stationsplein. Tijdens de afsluiting vindt ook meteen onderhoud plaats aan de brug. Na 16 juli zijn er nog afrondende werkzaamheden. Het verkeer kan dan wel gewoon gebruik maken van de Oude IJsselbrug en het gereconstrueerde kruispunt.

Aangepaste planning
De werkzaamheden stonden eerst gepland tot en met 11 juli. Maar tijdens graafwerk is afgelopen week licht vervuilde grond aangetroffen, die moet worden afgevoerd. Hierdoor loopt het werk enkele dagen vertraging op. De aannemer neemt voorzorgsmaatregelen om de grond op een goede manier af te voeren.

Volg de borden
Tijdens de werkzaamheden kan het bij de rotonde Brummen/Cortenoeversebrug op de N348 extra druk zijn. Zeker omdat elders ook de provincie aan de weg werkt (N314 tussen de aansluiting Gelderhorst en Baak). Verkeer op de A1-A50 dat richting Zutphen wil, wordt met borden naar de afslag Deventer/Zutphen geleid in plaats van de afslag via de N345 (richting Voorst).
Een actueel overzicht van alle werkzaamheden in Zutphen en de omleidingsroutes is te vinden op onderstaande website.


www.zutphen.nl/volgdeborden