Het team met als coach Robert Fijman.
Het team met als coach Robert Fijman. Foto:

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kampioen

MHC Zutphen G1 kampioen

Zutphen - De hockeyers van MHC Zutphen G1 zijn kampioen in de zestallen competitie van Regio Oost. En dat al voor het tweede achtereenvolgende jaar.

Het team -met als coach Robert Fijman- speelde een spannende en sportieve competitie tegen teams uit Ede, Nunspeet, Apeldoorn, Enschede en Barneveld. Van nummer twee, Ede werd thuis verloren, maar in Ede was Zutphen de de sterkste en won het met maar liefst 5-2. De G1 is behalve kampioen ook nog het team van MHC Zutphen dat van alle teams dit jaar het beste heeft gepresteerd. Een bijzondere prestatie.
G(ehandicapten)-hockey staat open voor iedereen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, die het leuk lijkt om in een team te sporten. Ook als je nog nooit hebt gehockeyed, want we hebben ervaren trainers en begeleiders om het je te leren. En er zijn vier teams van niveau beginners tot het prestatie-team van G1. Als hockey je leuk lijkt, kom dan eens meetrainen. Je kunt hierover contact opnemen met Erna Boswinkel, 0653356957.


Opinie

Proeftuin-Boomgaard Eefde

Naar aanleiding van de onlangs ingezonden brief van mevrouw Patty Palm (in de Gids en in Contact), reageert Koos Kemperman, initiatiefnemer van de Proeftuin-Boomgaard Eefde,.

Eerst even een korte samenvatting en uitleg. In het najaar van 2013 werd het idee uitgewerkt voor de oprichting van een fraaie dorpsboomgaard in de kern van het dorp Eefde. Als schitterende locatie en dichtbij de plek waar tot halverwege vorige eeuw een dorpsboomgaard heeft gestaan, bleken de weides langs de Oude Eefsche Beek; de Zutphenseweg - de Ensinkweg en de woningen aan de Beekweide prima geschikt. Geen woningbouwplannen en midden in het dorp; voor een ieder goed bereikbaar en o.a. dicht bij voor bewoners van het Spijk.
Er werd bij de uitwerking van de plannen contact gelegd met de Dorpsraad Eefde en met de gemeente Lochem als grondeigenaar. Vol lof en enthousiast werd dit burger initiatief omarmd. Een bespreking met ALLE omwonenden werd georganiseerd. Uitleg over de plannen werd gegeven; op- en aanmerkingen werden meegenomen en plannen werden bijgesteld. Overleg met direct aanwonenden vonden en vinden we heel belangrijk. Gezamenlijk moeten we toch een modus kunnen vinden om deze mooie plannen te kunnen realiseren! Hier is echter vermoedelijk iets mis gegaan…
De hakken werden in het zand gezet en allerhande argumenten werden aangevoerd om dit initiatief tegen te gaan. Bv. een te verwachten rattenplaag door de boomgaard; te verwachten overlast van hangjongeren, maar ook van hangouderen! Lichtinval vermindering bij omliggende woningen door deze fruitbomen; overlast van vallend blad in de achtertuinen etc. Er bleken nog veel meer argumenten aangevoerd te worden.
De plannen bestaan er echter uit, om een slentertuin boomgaard aan te gaan leggen, met her en der een fruitboom, op geruime afstand van elkaar en zeker op geruime afstand van de woningen. Overleg over de voorgestelde plantplekken was mogelijk en werd gezocht.
Uiteindelijk besloot de gemeente Lochem, om in het najaar van 2014, toestemming te geven voor de aanleg van een proeftuin Boomgaard in Eefde. Maximaal 15 fruitbomen mochten aangeplant worden op de weide aan de zijde van de Ensinkweg (naast enkele andere voorwaarden). Er werd door ons overleg gevoerd met de direct aanwonenden; verteld werd dat er vaker gemaaid zou gaan worden (nu wordt er 1 à 2 maal per jaar gemaaid); dat er stroken tbv. wilde bloemen aangelegd zouden gaan worden; en er werd gevraagd waar men de bomen geplaatst wilde hebben (ivm. uitzicht etc.), de plant locaties waren ondertussen aangegeven…
Ook het plaatsen van bijenkasten in de directe nabijheid (een vergunning hiervoor is inderdaad teruggetrokken, maar ondertussen wordt gewerkt aan de aanvraag van een nieuwe aangepaste vergunning); en de betrokkenheid en participatie van beide basisscholen van Eefde is ook besproken. Van meet af aan was deze doelstelling bekend. Dit kan dus allemaal geen verrassing voor de omwonenden of de gemeente Lochem zijn geweest!
Een van de voorwaarden van de aanleg van de proeftuin-boomgaard was dat er na ongeveer een jaar, een evaluatie bij de direct aanwonenden plaats zou gaan vinden. Uiteraard gaan we dat ook doen. Wat er afgesproken is, daar houden we ons aan!
Bij de door ons gewenste uitbreiding van de huidige 14 fruitbomen naar een maximaal aantal van ongeveer 35 à 40 fruitbomen op beide weides, wordt uiteraard een omgevingsvergunning aangevraagd. Zeker nu bekend is dat er een archeologische waarde (waarde 6, op een schaal van 8 t/m 1) op deze weides ligt. Misschien hebben in het verre verleden op de drassige en moerassige beekdal oevers, wel enkele Germanen of oude Romeinen tijdelijk hun kampje opgeslagen…?
Ons streven om dit plan te realiseren zonder subsidie van gemeente of overheid lukt prima. De gedachte dat e.e.a. opgezet moet gaan worden met de gedachte "VAN, VOOR EN DOOR" de inwoners van het dorp Eefde, lukt ook wonderwel hartstikke goed. Vrijwel alle vrijwilligers; imkers en sponsoren, zijn inwoner van Eefde of werken hier of hebben een andere band met dit dorp. Mijn indruk is dat de plannen voor deze boomgaard en de bijbehorende plannen (o.a. oprichting boomgaard met fruitbomen uit IJsselstreek en Nederland; cultuurbehoud door aanplant oude rassen; oprichting bijenstal; samenwerking imkers; school voorlichting en educatie; aanleg van wilde bloemen stroken, etc.), door een zeer groot deel van Eefde gedragen en ondersteund worden. Slechts een zeer gering aantal inwoners, zoals mw. Patty Palm, vinden deze plannen helemaal niks; of men vindt de plannen wel leuk, maar niet op die plaats ("Nimby" of "NIVEA"-gedrag?).
Wij streven er nog steeds naar, om met iedereen te overleggen en zo mogelijk rekening te houden. Voortvarendheid en "doordrukken" wordt mij verweten! Enthousiasme voor de realisatie van dit, naar mijn idee mooie plan, is er wel en een sterke gedrevenheid valt mij ook niet te ontzeggen. Anders komt er niks van de grond bij dergelijke burger initiatieven, zeker niet bij een terugtredende overheid (idee; kosten en uitwerking etc.). Dit heet "geloof in een mooiidee"!
Jammer dat de smaak van mw. Palm nu al bedorven is, nog voor een eerste appel- of peer aan de bomen gehangen heeft. Ik hoop echter dat zij en het hele dorp, straks wel kunnen gaan genieten van een schitterende en vooral openbare boomgaard en haar vruchten in bv. een lekkere taart of hutspot ("Hete Bliksem").

Kijk gerust op de site:
www.boomgaardeefde.nl