Zutphense leerlingen bouwen hun eigen zeepkisten.
Zutphense leerlingen bouwen hun eigen zeepkisten.

Vierhonderd groep 8-leerlingen hebben eigen bakkies gebouwd

Aftellen voor de Zutphense Zeepkistenrace

Zutphen - De tweede Zutphense Zeepkisten Race vindt plaats op zaterdag 20 juni De organisatie is begonnen met de inrichting van het terrein en de schans begint vorm te krijgen. Vierhonderd groep 8-leerlingen van veertien basisscholen uit Zutphen en Warnsveld hebben zich de laatste weken als echte Bob de Bouwers op hun zelfgebouwde zeepkisten gestort en staan te trappelen om van de schans te racen. Vanaf ongeveer 13.00 uur racen de bakkies tegen elkaar. Rond 16.00 uur is de finale met aansluitend de prijsuitreiking. Het publiek wordt uitgenodigd om te komen kijken naar de bakkies en om te genieten van de andere activiteiten voor jong en oud op het terrein aan de Gerard Doustraat/Jan Vermeerstraat.

In april hebben de leerlingen van groep 8 op school bezoek gehad van de leden van de Junior Kamer Zutphen (organisatie). Tijdens deze zogenaamde enthousiasmeerdagen is aan hen uitgelegd wat de bedoeling is en hebben de leerlingen een ontwerp gemaakt van hun zelf te bouwen zeepkisten. In mei zijn de kinderen in een grote klushal, waar allerhande klusmateriaal en gereedschap klaar stond, begonnen aan de bouw van hun zeepkist.
Elke groep heeft een land als thema meegekregen. Er zijn dus onder andere rijdende Duitse braadworsten, Scandinavische Vikingschepen en Italiaanse pizza's. De leerlingen strijden om prijzen voor de overall winnaar en de meest de creatief gebouwde zeepkist.

De vrije klasse
Met zeepkisten racen is altijd leuk: ook als je niet meer in groep 8 zit. Grote mannen worden weer even kind bij de aanblik van de zeepkistenschans. Daarom doen er ook ongeveer tien bakkies mee in de vrije klasse Het publiek kan uitzien naar de rijdende bankstellen en echte racewagens. De vrije klasse begint om circa 18.00 uur.

Meer activiteiten
Het festivalterrein is ingericht met leuke en originele eet- en drinktentjes en er is vertier voor alle broertjes en zusjes die komen aanmoedigen. Het belooft dus een leuke en gezellige dag voor het gehele gezin te worden.


www.zutphensezeepkistenrace.nl


Adviesgroep overhandigt rapport over mogelijke invulling Broederenklooster

'Broederencoöperatie met stadsrendement'

Zutphen - Een kwartiermaker moet het komende half jaar onderzoeken of het haalbaar is een 'Broederencoöperatie met stadsrendement' te vestigen in het Zutphense Broederenklooster. Dat adviseert de adviesgroep die door het college werd aangesteld om te bekijken wat er met het historische gebouw moet gebeuren nu het cultuurcluster er niet wordt gevestigd.

De adviesgroep, bestaande uit Henk Nieboer, Herman Krans, Pim van Dijk en Stijn van Wely, gaf woensdagochtend een toelichting op het rapport dat zij het college overhandigde. "Het is ons in de afgelopen vijf á zes weken helaas niet gelukt om een panklare oplossing te bieden", vertelt Henk Nieboer. Hij en de andere leden van het comité benaderden de afgelopen periode vele partijen en kwamen snel tot de ontdekking dat er genoeg mensen zijn met waardevolle ideeën voor de invulling van het Broederenklooster. Dat gebouw komt leeg te staan doordat het zogeheten cultuurcluster dat daar aanvankelijk in zou komen, nu aan het 's Gravenhof wordt gevestigd.
Daar er niet één partij is die het pand met een oppervlakte van 540 vierkante meter kan opvullen, gaat de voorkeur van de adviesgroep uit naar een constructie waarin ongeveer 'vijf ondernemers of ondernemende organisaties, die in interactie met de omgeving maatschappelijk rendement voor Zutphen behalen'. Daarmee wordt bedoeld dat het Broederenklooster een verzamelplaats moet worden voor bedrijven en initiatieven die voor en met de stad werken, toegankelijk en inspirerend zijn voor het publiek en zichzelf kunnen bedruipen. Volgens de adviseurs zijn er vele ideeën op het gebied van onder andere educatie, woord, beeld en geluid en kunst en cultuur met elkaar te verbinden.

"Cadeautje dat uitgepakt moet worden"

Daarbij zouden de betrokken partijen door samen te werken synergievoordelen kunnen realiseren op het gebied van bijvoorbeeld boekhouding, schoonmaak, etc. Waar mogelijk zal er op zowel het gebied van activiteiten als fysiek een verbinding met de naastgelegen bibliotheek moeten komen.
Om de door de adviesgroep gewenste interactiviteit met het publiek te realiseren, dient het gebouw een open karakter te krijgen. Daarom zullen veel ramen die nu nog verduisterd zijn weer open gemaakt moeten worden. Wel zal de gemeente volgens de adviesgroep op zoek moeten naar extra financiering om dat te realiseren en om het gebouw geschikt te maken voor de invulling door meerdere partijen.
Daarnaast moet er dus een kwartiermaker komen die de verschillende partijen bij elkaar brengt en een gedegen businessplan opstelt.
Het gebouw heeft volgens de adviesgroep alles in zich om een trekpleister voor de stad Zutphen te worden. Om met de woorden van stadsarcheoloog Michel Groothedde te spreken: "Het Broederenklooster is een cadeautje dat erop wacht om uitgepakt te worden."


Het Broederenklooster in Zutphen. Foto: gemeente Zutphen.