Hans Keizer.
Hans Keizer. Foto:

Hans Keizer brengt boek uit over de historie van de boerderij

Verhalen uit vervlogen tijden

Warnsveld - Kruidvat, Trekpleister en Etos; we kennen ze allemaal. Ze hebben de plaats ingenomen van de 'ouderwetse' drogisterij uit vervlogen tijden. Hans Keizer uit Warnsveld schreef een boekje over zo'n ouderwetse drogisterij.

De kleine drogisterij van de ouders van Hans Keizer ging van start in de opbouwjaren na de Tweede Wereldoorlog. Producten als huishoudzeep, handencrème en haarborstels verschenen stapje voor stapje in de schappen. Vertegenwoordigers, of handelsreizigers werden nog niet in het kantoor ontvangen maar aan de keukentafel. De winkeliers gingen nog met de bakfiets of de bromfiets naar de groothandel. Ergens in de winkel stond een 'gaper', traditioneel een oosterse man die aangaf dat medicijnen uit Azië en Noord-Afrika geen lekkernij waren, maar een onsmakelijk middel om beter te worden.
Halverwege de jaren '90 was het gedaan met de winkel in Hoogland. Het pand werd gesloopt en maakte plaats voor een winkelcomplex. Alleen de binnenbak van het wasfornuis waarin de oude dozen werden opgestookt, is bewaard gebleven. Deze staat nu bij de auteur in zijn achtertuin in Warnsveld. Hij zet er telkens eenjarige planten in en die doen het traditiegetrouw erg goed.
'Van aspirine tot nagellak'is voor 12,50 euro te koop bij boekhandel Van Someren & Ten Bosch in Zutphen en bij Boek & Co in Warnsveld.