Het Spinola Trombone Kwartet.
Het Spinola Trombone Kwartet. Foto:

Torens in Beweging wacht af wie het 'torenconcept' verder op zich neemt

'Hoog van de toren geblazen'

Zutphen - met een bijzonder blaasconcert van het Spinola Trombone Kwartet vanaf de Walburgistoren, sloot de organisatie Torens in Beweging (TIB) het seizoen af. En niet alleen het seizoen; initiatoren Marco Mout, Roelf Pot, Sylvie Uenk en Paul Post besloten het stokje over te geven aan wie maar wil.

Wellicht had de groep op wat meer toestroom gerekend bij de persconferentie die vooraf ging aan het torenconcert. Middels deze persconferentie maakten Mout, Pot, Uenk en Post bekend niet meer verder te gaan met het initiatief. "We hebben van Torens in Beweging ook nooit een instituut willen maken. We wilden een concept uitrollen en dat is gelukt."
Deels is dat zeker gelukt want plekken als de Walburgiskerk en -toren en ook de Burgerzaal lijken sinds de komst van TIB meer toegankelijk te zijn geworden.

Het concept kan zo worden voortgezet door wie maar wil

Bovendien meldden zich maar liefst vijftig vrijwilligers die best torenwachter zouden willen worden. Voorlopig zit dat er voor hen nog niet in. Marco Mout: "Er ligt nu een kant en klaar concept dat zo kan worden opgepakt. Zutphen Promotie zou er iets mee kunnen doen", suggereert Mout.
Overigens verwijt TIB de gemeente geen trage besluitvorming, zoals vorig weekend te lezen stond in De Stentor. "We weten dat verandering tijd nodig heeft", we hebben dat niet als verwijt bedoeld.

De stevige wind maakte dat de tonen van het Spinola Trombone Kwartet tot op het station te horen waren. Beneden stond wat publiek toe te kijken en ook vanaf de markt leverde het verbaasde blikken op.