De Stadsonderneming Zutphen wil een beweging op gang brengen waarin mensen meer zelf organiseren.
De Stadsonderneming Zutphen wil een beweging op gang brengen waarin mensen meer zelf organiseren. Foto:

Laagdrempelig inloophuis voor ouderen en mantelzorgers

Bestemming voor Huize Borro?

Zutphen - De Stadsonderneming Zutphen heeft het plan De Inloop ontwikkeld. Een laagdrempelig inloophuis bestemd voor mensen met beginnende dementie (en hun mantelzorgers), en ouderen in het algemeen. Beoogde locatie is Huize Borro aan het Oude Bornhof.

Dementie kent een geleidelijk en langdurig verloop. In de beginfase kunnen mensen nog veel, maar vaak raken ze geïsoleerd. Daar doet De Inloop wat aan. Bij De Inloop staat niet de ziekte centraal, maar de mens en zijn leven. Het is met nadruk geen zorgconcept. De zorginstellingen staan op afstand. Het reilen en zeilen in het inloophuis wordt door de gebruikers vooral zelf georganiseerd. De Inloop biedt hen de ruimte voor ontmoeten en het ondernemen van activiteiten. In De Inloop wordt ook informatie, voorlichting en advies verstrekt door deskundige vrijwilligers en een beroepskracht. De Inloop is onder andere geïnspireerd op het Odensehuis (www.odensehuis.nl)

De Inloop is óók een ontmoetingscentrum voor ouderen in het algemeen. Daar is een grote behoefte aan. Dat signaal geven de ouderbonden af en het blijkt uit onderzoek van de gemeente. Ook de 5000 handtekeningen voor behoud van Huize Borro pleiten daarvoor. Met De Inloop komt de functie van koffiekamer voor ouderen weer terug.

In de programmering zijn er dagdelen voor mensen met beginnende dementie, dagdelen voor ouderen in het algemeen, en enkele dagdelen voor beide groepen gezamenlijk. De ervaring elders in het land leert dat dit goed samengaat en zinvol is. De Inloop gaat van start per 1 januari 2016.

De Stadsonderneming Zutphen is een onafhankelijke stichting die een beweging op gang wil brengen waarin mensen meer zelf organiseren. Zo maken burgers gemeenschapszin en zorgen ze ervoor dat meer mensen elkaar ontmoeten en meedoen.


www.stadsondernemingzutphen.nl