Trek vooral je laarzen en oude kleren aan.
Trek vooral je laarzen en oude kleren aan. Foto:

Waterige activiteiten voor kinderen in alle leeftijden

Watermiddag Gorsselse Heide

Gorssel - Wat leeft er op, om en in het water van de Gorsselse Heide?

Ga mee zoeken naar watertomaten, schaatsenrijders en glassnijders. Op zondag 14 juni zijn er allerlei waterige activiteiten te doen voor kinderen van alle leeftijden en hun begeleiders. Trek laarzen of waterschoenen en oude kleren aan. Maar een droge wandeling met een natuurgids kan ook. Kinderen die meedoen krijgen een eigen zoekkaart waterbeestjes.
Starten om 14.00 uur bij de ingang tegenover de kartbaan aan de Elzerdijk. Deelname gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Honden kunnen helaas niet mee.

Voor meer info: a www.ivnslootjesdagen.nl tel. 0575-518760.


Opinie

Hoe smaakt een appel

uit een proefboomgaard?

Onlangs verscheen er weer een stukje "Nieuws uit boomgaard Eefde" in Contact. Het hele gebied waar de proefboomgaard staat valt onder een paraplubestemmingsplan: Waarde Archeologie 6. Het staat beschreven in de beleidsplannen dat het streven moet zijn om die gebieden zo te laten zoals ze nu zijn. De weide kleurt nu geel van de boterbloemen en dat gecombineerd met het wit van het fluitekruid en het rood van de zuring geeft een weelderige natuurlijke aanblik.

De gemeente (grondeigenaar) heeft zich te houden aan de regels die horen bij de archeologische waarden die toegekend zijn aan dit gebied. "Waarde Archeologie 6". Er mogen geen diepwortelende bomen geplant worden zonder omgevingsvergunning aan te vragen. Er zijn zoals altijd uitzonderingen op de regels. De gemeente Lochem beroept zich op de volgende uitzonderingsregel. De "gezamenlijke werken" mogen een oppervlakte hebben van max. 1000m2. De eis van max. 30 cm diepte wordt buiten beschouwing gelaten. Als je de verstoring van de bodem per fruitboom bekijkt kom je aan ca. 1 m3 dus dat betekent dat je 1000 bomen zou mogen planten op een niet nader te bepalen grootte van het perceel. Ik zet er nog steeds vraagtekens bij omdat ik de logica niet echt snap. Wat ik wel zou kunnen begrijpen is het volgende: Op een strook ter grootte van max. 1000m2, mag je diepwortelende bomen plaatsen zonder omgevingsvergunning. De uitleg van de uitzonderingsregel zoals hij nu is toegepast is voor mij niet te volgen. "Men" zegt dat de regel juist is toegepast. Verder las ik in het zelfde stukje nieuws over de bijenstal op landgoed Het Haveke. Opmerkelijk omdat ik in april het volgende las in een publicatie van de gemeente Lochem: Op 21 april 2015 is onderstaande aanvraag buiten behandeling gesteld en aan de aanvrager bekendgemaakt: Zutphenseweg 113-115 Eefde, het plaatsen van een bijenstal en zes bijenkasten, nr. 2015-002066. De bijenstal staat er al geruime tijd illegaal dus. De gemeente heeft mij per mail bevestigd dat er inderdaad nog geen vergunning is afgegeven voor de bouw. Weer een bewijs van de voortvarendheid van de initiatiefnemer van de boomgaard en de Dorpsraad Eefde. Het volgende stoort mij enorm: "We doen gewoon wat we zelf willen ook zonder instemming en zelfs zoals nu blijkt zonder vergunning!" (de bijenstal) Ik zie de ontwikkelingen rond de proefboomgaard nu met lede ogen aan. Men is al begonnen met de verdere inrichting van het terrein. Bloembedden worden of zijn al ingezaaid (dit zonder vooraf te overleggen met de eigenaar van de grond, de gemeente Lochem) en er wordt zelfs al gesproken over activiteiten voor de basisscholen voor het volgend schooljaar. Ik ga ervan uit dat de gemeente Lochem haar woord zal houden in deze zaak en dat de proefboomgaard volgens afspraak het predicaat PROEFBOOMGAARD houdt. De evaluatie moet nog plaatsvinden, maar de trein van boomgaardgroep en de Dorpsraad dendert gewoon door alsof de term proefboomgaard nooit heeft bestaan. Mijn smaak is al bedorven, nog voor er 1 appel van de boom is gevallen.
Het deel aan de kant van de Zutphenseweg is gelukkig nog puur zoals het cultuurhistorisch bepaald beekdallandschap van de Oude Eefsche Beek, m.i. behoort te zijn! Een prachtige natuurlijke open weide die een natuurlijke eenheid vormt met de Oude Eefsche Beek, die wellicht
weer in volle glorie hersteld gaat worden met meer ruimte voor meer water. Ik nodig iedere inwoner van Eefde e.o. uit om te zien hoe prachtig dat deel van het oude beekdallandschap aan de Beekweide is zonder fruitbomen.

Patty Palm


Opinie

Nogmaals Henriette Polak

In vervolg op mijn vorige bijdrage, moeten wij nu vaststellen dat een verhuizing gepland is van het historisch museum in Zutphen en van de collectie Polak, momenteel uitvoerig is in De Wildeman geƫxposeerd, zoals het de afgelopen veertig jaar nimmer terug gezien is. Dit laatste blijft niet zo! Henriette gaat ook naar toch weer een kluster van de Hof van Heeckeren aan de 's Gravenhof. Dat laatste zou geld moeten opbrengen. Is dat wel te verwachten? Door die herverdeling komt het Stedelijk op een historische plek in het Broederenklooster. Leeg te staan. Ook komt leeg te staan: De Wildeman aan de zaadmarkt. Het resultaat wordt: vele verloren kubieke meters ruimte! Tweemaal leegstand en een NU leegstaand Hof van Heeckeren erbij. Wat is dat voor economie? (pardon: financieel management).
Op zijn minst behoort de verzameling Henriette Polak even RUIM te worden getoond als nu eindelijk in mei 2015! De Wildeman werd volledig gefinancierd door Henriette met als enige bestemming de grote collectie schilderijen en dergelijke en beelden modern klassieke kunst, die ook door iedereen is te begrijpen. En inmiddels 4000 objecten telt. Daarmee zou Zutphen zich op de kaart zetten. Net zoals Eindhoven met het Van Abbe Museum en Venlo met het Van Bommel-van Dam Museum. Daar zal de kunstliefhebber naartoe gaan. Zo omvangrijk is dat nooit eerder gebeurd in onze mooie Middeleeuwse stad.

H.E. Gewin , oud voorzitter Museum vrienden