Compensatiekooien Noorderhaven

Op een heerlijke zonnige avond maak ik een tocht door Zutphen. Ik fiets over de dijk bij de Zuidwijken naar de IJsselkade. En vandaar onder de spoorlijn door en bij het Koelhuis linksaf de Coenensparkstraat in. Maar daar zie ik iets vreemds. Tussen hoge houten palen hangen grote groene netten met een gat in het midden. Ik sta met verbazing te kijken. Wat is hier nu aan de hand?

Er staan meerdere van deze netten. Allemaal bij het terrein waar momenteel de nieuwe haven wordt uitgegraven. Ze dienen niet ter afscherming, want je wandelt er gewoon onderdoor of omheen. Vreemd, heel vreemd.
Diep nadenkend trap ik verder tot bijna het einde van de Marsweg. En daar val ik bijna van mijn fiets van verbazing. Daar staan zomaar een aantal kooien, gemaakt van fijnmazig betongaas. Rondom zijn om de 30cm klimopplantjes geplaatst die door het gaas keurig recht omhoog groeien. En in deze kooien hangen een aantal nestelkastjes. Soms met een opening van voren en soms met een opening opzij. Ik kijk nog eens goed, misschien lopen er wel kippen of konijnen in de kooien. Maar ik zie niets, helemaal niets, zelfs geen huis in de buurt. Heel bijzonder. Een politiewagen rijdt voorbij. Ik houd de auto aan, maar ook de agenten kunnen mij niet wijzer maken.
Thuis zoek ik op internet naar netten en kooien. En na zeer gedegen speurwerk kom ik bij een brief gericht aan de gemeente Zutphen. Ambtenaar T. Janssen aan het 's Gravenhof 2 in Zutphen kreeg op 21 januari van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een brief van maar liefst 14 kantjes. Door alle bouwwerkzaamheden heeft de gemeente nesten, holen of andere voortplantingsplekken en rust- of verblijfplaatsen verstoord. Oei, oei, stoute gemeente Zutphen. De dwergvleermuis, laatvlieger, ruige dwergvleermuis, steenmarter, gierzwaluw en huismus moeten gecompenseerd worden. En daarom moeten er in Noorderhaven alternatieven geplaatst worden in de vorm van grote netten en kooien van gaas. En dat geheel volgens de Flora en Faunawet. De Rijksdienst en de gemeente zijn er maar druk mee.

Maar zelf begin ik ´m ook wel een beetje te knijpen. De afgelopen week was het een grote moordpartij in onze tuin. Uit maar liefst vijf nestkastjes kwamen jonge mezen en musjes. En dat hebben de moordzuchtige Vlaamse gaaien en eksters heel snel in de gaten. En in mei kwam er tijdens een harde windstoot ook nog eens een compleet eksternest naar beneden.Ik heb het maar niet gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Straks moet ik ook nog compenseren. Maar gelukkig blijken de vogels in Warnsveld uitermate flexibel te zijn. Ze hebben zichzelf prima gered. Een paar honderd meter verder aan de bosrand maakten ze gewoon een nieuw nest.