Kazemat in aanbouw (1936). Foto: Stedelijk Museum Zutphen.
Kazemat in aanbouw (1936). Foto: Stedelijk Museum Zutphen. Foto:

Inkijkje in laatste editie kwartaalblad historische Vereniging

Pettenfabriek, oorlog en Librije

Zutphen - De Historische Vereniging brengt ieder kwartaal een magazine uit met bijzonder historische gebeurtenissen en weetjes. Hieronder krijgt u alvast een inkijkje in de nieuwe editie van Zutphen. Het magazine is voor 5,50 euro te koop bij de lokale boekwinkels en bij het Regionaal Archief in de Spiegelstraat. Leden krijgen alle vier uitgaven per jaar voor minder dan vier keer dat bedrag en kunnen tevens gratis excursies en lezingen bijwonen.

'Bunkers'
Anders dan vaak wordt beweerd, was Nederland in 1940 niet helemaal argeloos jegens Nazi-Duitsland. Zo werden al halverwege de jaren dertig midden in de Hoven kazematten gebouwd; 'bunkers', zeiden de burgers.
Dat was om de IJsselbrug te kunnen verdedigen.

Kazematten ter bescherming van de IJsselbrug

Het was generaal Reijnders, chef van de generale staf, die daar achterheen zat. Hij achtte de kans klein dat Nederland weer neutraal zou blijven, en ook voorzag hij een oorlog op grotere schaal dan de vorige.

Oorlog in de Hoven
Hoe ambitieus zijn plannen waren, is te lezen in 'De oorlog in de Hoven; 10 mei 1940' in het tijdschrift Zutphen. Al is kritiek, met de kennis van nu, makkelijk te geven, in dit artikel wordt duidelijk dat over een en ander goed is nagedacht. Maar ook hoe lastig het is als je strategische goederen moet importeren uit een land waartegen je denkt je te moeten gaan verdedigen.

Ondanks het feit dat de Nederlandse soldaten geen oorlogservaring hadden, hebben ze het de meer ervaren Duitsers knap lastig gemaakt. Hoe en wat, het staat allemaal in dit artikel.

Jan Bos
Op de kleurrijke omslag staat een reproductie van een aquarel van Jan Bos (1926-2000) van een van de toen gebouwde kazematten, een uitgewogen kunstwerk van een zuiver utiliteitsgebouw.

Zoals gewoonlijk is het weer een rijk gevulde aflevering. Wie meer wil weten van wat er achter een gevel opschrift in de Beekstraat schuilt, zal smullen van een artikel over de eertijds roemruchte Pettenfabriek van de niet minder roemruchte firma Krukziener.
Hoe kwam het dat in Zutphen zo'n fabriek ontstond? Hoe stond het met de verhouding werkgever-werknemer toentertijd?

Torenspits
Ook is er aandacht voor een curieus document over de Librije.

In de rubriek 50 jaar geleden is onder andere aandacht voor het gedoe over de torenspits van de Walburgskerk.


www.historiezutphen.nl