Per fiets kun je een Eetbare Tuinen Route volgen.
Per fiets kun je een Eetbare Tuinen Route volgen. Foto:

Onder motto proeven, ruiken en ontdekken zijn er diverse activiteiten voor jong en oud

Dag van Stadslandbouw

Zutphen - Op zondag 14 juni organiseert Atelier3D in de tuinen van De Kas aan de Harenbergweg 1 voor het eerst de Dag van de Stadslandbouw. Onder het moto Proeven, Ruiken en Ontdekken zijn er diverse activiteiten voor jong en oud en een Stadslandbouwmarkt.

Per fiets kun je een Eetbare Tuinen Route volgen. De dag is bedoeld voor iedereen die zich wil laten inspireren bij het verbouwen van voedsel. De dag duurt van 13.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Het complete programma is te vinden op de website van De Kas.

Stadslandbouw
Dit jaar wordt er voor de vierde keer landelijk een Dag van de Stadslandbouw georganiseerd. Zutphen sluit nu voor de eerste keer bij deze jonge traditie aan. Organisator Petra Vervoort van de werkgroep Voedsel van Atelier3D: " Stadslandbouw is echt in opkomst. Mensen willen weer zelf zien waar hun voedsel vandaan komt. En groenten of kruiden die je zelf verbouwd hebt zijn extra lekker, want verser kan het niet. Veel mensen weten ook niet dat er op veel plekken in Zutphen al tuinen zijn aangelegd waar buren samenwerken en elkaar ontmoeten. Want stadslandbouw verbindt mensen."

Inspirerend programma
Met deze dag willen we de mensen vooral inspireren: aan de hand van voorbeelden laten we zien wat er allemaal mogelijk is. Hiervoor is een fietsroute ontwikkeld langs verschillende soorten tuinen in de omgeving van De Kas. Je kunt hem zelfstandig volgen of je sluit aan bij een groep die onder leiding van een gids de route rijdt. Deze groep start om 13.30 u bij de ingang van De Kas.

Op het terrein van De Kas zijn diverse kramen met producten en informatie. Er zijn deskundigen aanwezig die graag adviezen geven over biologisch tuinieren, het ontwerpen van een moestuin en het opzetten van een buurttuin. Je kunt onder deskundige leiding je eigen tuin ontwerpen (wel de afmetingen van je tuin meebrengen!). Verder zijn er diverse leuke activiteiten voor kinderen en volwassenen, waarbij proeven, ruiken en ontdekken centraal staan.


www.dekaszutphen.nl


Geschiedenis en archeologie uit de regio komt tot leven op Zutphense basisscholen

Archeologie Beleven!

Zutphen - Vrijdag 19 juni starten vijf Zutphense basisscholen samen met Archeologie Beleven! een project bedoeld om kinderen op de basisschool op een leuke en speelse manier meer te betrekken bij de geschiedenis en archeologie van hun regio.

Dit ontwikkelproject is onderdeel van het programma 'Cultuur met Kwaliteit' van Cultuurmij Oost. Scholen ontvangen daarvan een vergoeding voor deelname. Aan het co-creatie project doen Vrije School De Berkel, Prins Clausschool, EC Theo Thijssen, Walter Gillijnsschool en Montessori school De Plotter mee. De Dobbelsteen uit Ulft is ook aangehaakt. Tijdens het project werken leerlingen van verschillende leeftijdsgroepen in de klas én thuis met de ontwikkelde thematische modules. Schoolbezoeken aan het vroeg-middeleeuws Erve Eme in Zutphen ronden het project straks af. Hier gaan de leerlingen heel praktisch met doe-opdrachten aan de slag. Daar wordt ook het Archeo-spel Het Raadsel van de Raaf gespeeld. Tijdens dit spel helpen de leerlingen de archeoloog vondsten in de juiste tijd en op de juiste locatie te plaatsen. De leerlingen krijgen de historie als het ware letterlijk in hun handen. Van Steentijd tot Moderne tijd, van benen harpoen tot plastic knoop, de Zutphense geschiedenis komt in vogelvlucht voorbij.

Robert Wimmers van Archeologie Beleven! vertelt: "De uitdaging is om samen met de scholen geschiedenisles laagdrempelig en prikkelend voor de leerlingen te ontwikkelen. Geschiedenis is leuk en dat laten we op het Historisch Erf 'Erve Eme' zien en beleven. De modules komen na afronding beschikbaar voor alle Gelderse scholen."Er is in de ontwikkelfase nog plaats voor vier enthousiaste scholen uit de directe omgeving van Zutphen. Hiermee kan het regionale archeologische verhaal beter op de kaart worden gezet.