Vrijwilligers en bezoekers bij de nieuwe banner voor het museum. Foto: Gerard Kiezebrink.
Vrijwilligers en bezoekers bij de nieuwe banner voor het museum. Foto: Gerard Kiezebrink. Foto:

Museumboerderij is tiende seizoen ingegaan tijdens zonnige opening

Onthulling banner bij Museum Boer Kip

Zutphen - Museum Boer Kip is haar tiende seizoen in gegaan. Zaterdag 6 juni was de opening van het museum in en om de negentiende eeuwse stadsboerderij. Niet laaiend veel maar toch een flinke handvol mensen kwam er op af.

Alleen burgemeester Arnold Gerritsen die voor de tiende keer de openingshandeling zou komen doen, ontbrak. Iets met miscommunicatie vermoedt Bart van Osch, voorzitter van de groep vrijwilligers –buren en vrienden- die zich over het museum ontfermt. "Maar we vergeven het hem vandaag omdat hij er de afgelopen negen keer gewoon was."

Een zonnige en gezellige middag met taart, kraampjes met kunst, ambachten en muziek was het. Ter ere van het tiende seizoen werd ook de banner aan de voorkant van het boerderijtje onthuld.

Eigenaardig kluizenaarsleven in de Hoven

Het is geen geheim dat boer Kip er een wat eigenaardig kluizenaarsleven op nahield. Een heel select gezelschap liet hij toe op het domein waar hij met zijn vijf broers en zus opgegroeide en later tot zijn dood in 2006 alleen woonde en werkte. Een inpandige watervoorziening en toilet was er niet en de deel en woning van Kip waren vochtig en koud. Geen ideale omstandigheden maar Kip deed het ermee.

Kunstzinnig was hij als kind al maar ruimte voor kunst was er op de boerderij niet. Pas na de dood van zijn ouders liet Kip het kunstenaarsbloed weer stromen. Een ware inhaalslag maakte hij deze laatste twintig jaar van zijn leven, waarvan het bijzondere resultaat nu nog steeds te zien is in en om de boerderij. Op sommige plekken tot de nok toe gevuld met kunst. Melkbussen, klompen, borden, potten en zelfs lakens van het bed, gespannen op houten frames schilderde Kip vol met figuren, landschappen of zelfs religieuze beeltenissen.

Het was de wens van boer Kip om de boerderij open te stellen na zijn overlijden en de eerste bezoekers troffen een boerderij in een staat aan, precies zoals Kip het had achtergelaten. Voor de groep vrijwilligers een behoorlijke dobber om te beslissen of ze het hebben en houden van de boer zouden laten zoals het was –de bedstee bedekt met smerig stro, dikke lagen stof en afbladderende doeken- of dat ze toch hier en daar wat restauratiewerkzaamheden moesten verrichten om het museum enigszins te kunnen conserveren. Men besloot het laatste. Matthieu Moritz toont enkele doeken en borden die hij restaureerde en legt uit hoe ook de schilderijen buiten in de lak zijn gezet.
Misschien niet helemaal de manier waarop Kip omging met zijn spullen maar wel een waarborg voor het museum.
Pr-medewerker Derk-Jan Verstand: "Er komen geregeld groepen per bus een bezoek brengen aan het museum. Belgen, Amerikanen, we hebben ze allemaal al gehad. Het is alleen nog wachten op Chinezen. Zeker weten dat ze deze heerlijke Hollandse kneuterigheid kunnen waarderen."


www.museumboerkip.nl


Gemeente nodigt inwoners uit voor Voorjaarsgesprek om koers komende jaren te bepalen

Zutphen zoekt verbinding

Zutphen - De gemeente Zutphen wil inwoners actief betrekken bij het bepalen van de koers voor de komende jaren. Geïnteresseerden kunnen op vrijdag 19 juni van zich laten horen tijdens het Voorjaarsgesprek.

Een voorjaarsnota nieuwe stijl, waarbij de dialoog de toon bepaalt voor de koers van de komende jaren. De politieke idealen voeren de toon. Zutphen maakt bewust de stap van Voorjaarsnota naar Voorjaarsgesprek.De gemeente staat voor een flinke opgave de komende jaren, waarbij slimme keuzes gemaakt moeten worden als het gaat om preventie en vroegsignalering, werk, duurzaam handelen en verbinden en loslaten. Die keuzes wil de gemeente samen met de samenleving maken tijdens het Voorjaarsgesprek. Er is ruimte voor creatieve ideeën en praktische suggesties die bijdragen aan een sterker Zutphen. Inwoners en maatschappelijke organisaties zijn op vrijdag 19 juni de hele dag welkom tijdens het Voorjaarsgesprek. Van 11.30 uur tot 13.30 uur kunt u zelf in gesprek met raad en college. Deze gesprekken vinden plaats in kleine groepen en over een ruim aantal onderwerpen. Om deel te nemen aan het Voorjaarsgesprek dient u zich op te geven bij de griffie van de gemeenteraad, via de e-mail griffie@zutphen.nl. Dit kan nog tot donderdag 18 juni, 12.00 uur. De agenda voor 19 juni is binnenkort beschikbaar op de website van de gemeenteraad: raad.zutphen.nl


Raden stemmen in met belastingsamenwerking

Zutphen - De gemeenteraden van Zutphen, Lochem, Apeldoorn, Epe en Voorst gaan akkoord met deelname aan de belastingsamenwerking Tribuut.

De samenwerking levert een efficiëntieslag en kostenbesparing op. Vestigingsplaats wordt Epe. Tribuut gaat alle gemeentelijke heffingen en belastingen uitvoeren voor de aangesloten gemeenten. De samenwerking realiseert een besparing van bijna 2 miljoen euro op jaarbasis. De nieuwe organisatie gaat per 1 januari 2016 van start. Aan alle raden is het bedrijfsplan gepresenteerd dat beschrijft hoe de gemeenten hun belastingtaken naar de nieuwe organisatie overdragen. Uitgangspunt is de overgang voor inwoners zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Eerder gingen de raden van Apeldoorn, Lochem, Epe en Voorst al akkoord met de samenwerking. De raad van Zutphen ging maandag 1 juni in meerderheid akkoord. Wethouder Oege Bosch: "Tribuut is een nieuwe stap in de richting van verdere samenwerking. Hierdoor kan de gemeente voldoen aan de bezuinigingsdoelstelling. Tegelijkertijd blijft de gemeenteraad opdrachtgever en verantwoordelijk voor het beleid."


De Hoven zelfstandig?

Zutphen - De wijk de Hoven heeft sinds maandag 8 juni een heus bord.

Hoewel hier en daar wordt gesuggereerd, is de Hoven hiermee niet een zelfstandig dorp geworden. Wethouder Oege Bosch onthulde samen Eddy Derks met de voorzitter van de Wijkraad het bord dat nu bij de ingang van de wijk prijkt. Om de veranderingen in de wijk te symboliseren kwam de Wijkraad met het idee van het bord. Hoewel het pas maandag de bedoeling was, werd zaterdag het bord al per ongeluk onthuld.