Zaterdag 30 mei was de officiële opening van het museum.
Zaterdag 30 mei was de officiële opening van het museum. Foto:

Aan het eind van de eerste dag al meer dan 500 kaarten verkocht

Museum More nu echt open

Gorssel - sinds 2 juni is Museum MORE, museum voor Nederlands Modern Realisme in Gorssel geopend.

Aan het eind van de eerste dag waren er al meer dan 500 kaarten verkocht. Op zaterdag 30 mei was de officiële opening. Minister Henk Kamp voltrok het openingsritueel samen met initiatiefnemer Hans Melchers en zijn echtgenote Monique. Voor meer informatie: www.museummore.nl


Nog kaarten beschikbaar voor Janne Schra

Zutphen - Er zijn nog kaarten beschikbaar voor Juninacht – Ida Gerhardt Poëziediner. Deze intieme manifestatie met bijdragen van zangeres Janne Schra, finalisten van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en stadsdichter Anna Wiersma wordt gehouden op vrijdag 19 juni, vanaf 18.30 uur.
De locatie mag wel bijzonder genoemd worden: in de tuin van Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen, wordt door Eetlust Zutphen een duurzaam diner geserveerd.

Kaarten voor Juninacht – Ida Gerhardt Poëziediner (vegetarisch mogelijk) à 50 euro zijn te reserveren via secretariaat@idagerhardtpoezieprijs.nl of bij boekhandel Van Someren en Ten Bosch, Turfstraat 19, Zutphen.Kijk voor meer informatie over de tweejaarlijkse Ida Gerhardt Prijs of over de optredende artiesten op de website.


www.idagerhardtpoezieprijs.nl


Huishoudelijke hulp verandert

Zutphen - Huishoudelijke hulp in Zutphen blijft beschikbaar voor wie het nodig heeft en het zelf niet kan betalen of regelen. Daarbij wil de gemeente dat mensen die hulp nodig hebben zélf zo mogelijk oplossingen aandragen.

Wat het college van b&w Zutphen betreft blijft huishoudelijke hulp beschikbaar voor mensen die het nodig hebben. Tegelijkertijd wil het college wel nadrukkelijker de signaleringsfunctie beter benutten die 'hulpen' hebben. Wethouder Patricia Withagen: "De kern van de verandering die we voor ogen hebben is dat we mensen zo veel mogelijk zelf een oplossing laten aandragen en dat de huishoudelijke hulpen een veel grotere rol krijgen om samen met de hulpvrager te bepalen wat nodig is. Door wijkgericht te werken ontstaan er kortere lijnen met sociaal werkers en wijkverpleegkundigen, waardoor de signalen van huishoudelijke hulpen beter en serieuzer kunnen worden benut."

Het college zegde de gemeenteraad toe te onderzoeken hoe huishoudelijke hulp toekomstbestendig te maken is. De aanleiding hiervoor is onder meer dat het Rijk 40 % minder budget beschikbaar stelt aan gemeenten. Het college vraagt de gemeenteraad een keuze te maken op basis van vijf belangrijke vraagstukken:

-Doen we een beroep op inwoners om zelf hun hulp te regelen?
- Hoe kunnen we de preventieve en signalerende werking van huishoudelijke hulp versterken?
- Kennen we huishoudelijke hulp toe op basis van indicering of op basis van overleg door de betrokkenen zelf (huishoudelijk hulp, hulpvrager en mantelzorger)?
- Hoe kopen we de huishoudelijke diensten van de aanbieder in? Eén bedrag op basis van kenmerken van een wijk of een bedrag per klant per periode?
- Voeren we de nieuwe werkwijze in één keer in per 1 maart 2017 of stapsgewijs?

Op basis van door de raad gemaakte keuze, vindt uitwerking van het beleid plaats in het najaar. Dat gebeurt in overleg met aanbieders van huishoudelijke zorg en cliëntvertegenwoordigers. Aan het eind van het jaar wordt de raad geïnformeerd over het resultaat van de uitwerking. In 2016 komt er een pilot rond de nieuwe werkwijze. De ervaringen daarmee opgedaan krijgen een plek in de nieuwe werkwijze die maart 2017 wordt ingevoerd.


Torens In Beweging succesvol

Zutphen - Torens in Beweging is een succes gebleken. Om dat te vieren willen Marco Mout, Roelf Pot, Sylvie Uenk en Paul Post nog een keer laten zien dat je zoveel leuke dingen kunt doen in om die prachtige parels van de stad. Dat het niet saai hoeft te zijn blijkt wel uit de stunt waarmee TIB het succes wil afsluiten.

Op zaterdag 13 juni presenteert Torens In Beweging het trombonekwartet van De Frits Bayens Big Band. De trombonisten Han Kleemans, Willem van Ewijk, Theo Romijn en Paul Luijkx speelden op gerenommeerde jazzfestivals (Breda, Montreux en Montreal), weten wat het is om radio-optredens te doen en blazen hun partij mee op vele albums.

Het kwartet is gewend aan grote podia, maar had het eerder zo'n hoog podium? Het wordt een bijzonder concert in drie delen.

Er wordt gespeeld in, op en voor de Walburgistoren. De heren starten hun blaassessie in de Walburgiskerktoren en zullen vervolgens verder spelen vanaf de trans. Ze blazen dus letterlijk hoog van de toren. Paul Post (TIB) en van Ewijk spraken elkaar tijdens een beklimming van de Walburgtoren. Daar ontstond het idee om een concert vanaf de toren te geven. Van Ewijk is enthousiast over die ambiance en ziet het idee helemaal zitten. Het inspireerde hem en de andere trombonisten om een speciaal arrangement te maken met meer klassieke stukken.

Je zult ze ongetwijfeld beneden horen spelen, maar wie de toren in wil betaalt de gebruikelijke prijs van €2,50. Meer weten over programma en tijden? Hou dan facebook.com/TorensInBeweging of facebook.com/Walburgtoren in de gaten. Wil je meer weten over de muzikanten of horen wat zij kunnen, kijk dan op fbbb.nl