Om 9.00 uur, 12.00 uur en om 17.00 speelt het carillon een melodietje.
Om 9.00 uur, 12.00 uur en om 17.00 speelt het carillon een melodietje. Foto:

Klokkenspel weer terug bij bewoners aan de Coehoornsingel

Carillon weer in gebruik

Zutphen - Het klokkenspel van Sutfene heeft eindelijk weer een plek gekregen. Afgelopen donderdag 28 mei werd het carillon weer voor het eerst in gebruik genomen op zijn huidige locatie bij de Lunette aan de Coehoornsingel.

Gert Oldenbeuving heeft 21 melodietjes ingevoerd in het klokkenspel dat om 9.00 uur, 12.00 uur en om 17.00 uur een wijsje speelt, iedere dag een ander melodietje. Voor de bewoners van de Lunette is het fijn om de muziekjes van structuur te horen en zo hun dag in te kunnen delen.
Het heeft even geduurd voor het carillon, dat eerst een plek had aan de Leeuweriklaan, weer in werking kon worden gezet.

Janson maakte zelfs een speciale chocoladereep

Geld om het instrument te repareren en te herplaatsen was er niet. De Vrienden van Sutfene, donateurs en sponsoren hebben hun best gedaan om de benodigde 30.000 euro bij elkaar te krijgen. Huub Janson heeft zelfs voor de gelegenheid een speciale chocoladeplak laten maken waarvan de opbrengst naar het carillon gaat. De chocolade is nog steeds te koop bij het bon bon atelier aan de Korte Hofstraat 12. In de tussentijd heeft het carillon in opslag gelegen bij Eijsbouts, de befaamde koninklijke klokkengieterij in het Limburgse Asten die ook de restauratie op zich heeft genomen.

Feestelijk tintje
Aan de ingebruikname werd een feestelijk tintje gehangen. Zo gaf het koor van de bewoners van het Spijk in Eefde een concert. Het koor is een project van FiT Art, een instantie die ouderen betrekt in kunst en cultuurprojecten. Ook werd er een officieel woordje gedaan door de voorzitter van de Vrienden van Sutfene, Hessel Wijngaard. Wijngaard die zelf bij de klokkengieterij is wezen kijken, was erg onder de indruk van het proces van klokken gieten.

Openingshandeling
Heel toepasselijk werd de openingshandeling verricht door Aart Hoogerwerf. Hoogerwerf, die onlangs nog zijn boek Ik ben Verdwaald opnieuw heeft uitgegeven. 28 jaar geleden deed hij ook al de openingshandeling op de Leeuweriklaan.