Lukather deed zijn gitaar af, wenkte naar Luuk en zei
Lukather deed zijn gitaar af, wenkte naar Luuk en zei "Burn the fucking roof of!". Foto:

Zutphense muzikant speelt met zijn held Lukather van Toto

Jongensdroom in vervulling

Zutphen - Luuk Nengerman had als kind een grote droom. Hij wilde zijn favoriete band Toto ontmoeten. Eigenlijk had hij stiekem nog een droom, hij wilde met zijn favoriete band spélen. Dat dit afgelopen zaterdag 30 mei echt zou gebeuren, daar had hij echter in zijn wildste dromen niet op durven rekenen.

In 2012 heeft hij de tributeband Touch of Toto opgericht, samen met de toenmalige drummer. "We zijn momenteel met 8 muzikanten, en proberen het publiek een echte Toto-ervaring te geven. Het decor is zelf gemaakt en dat is exact gelijk aan dat van Toto. De band is nog niet heel erg commercieel, maar ik hoop dat we steeds meer mensen van de Toto fanclub kunnen bereiken en vaker kunnen optreden." Luuk is uiteraard bij elk concert dat Toto in ons land geeft aanwezig, zo ook afgelopen zaterdag in de Ziggo Dome in Amsterdam. Manager van Touch of Toto, Jimmy, wist van zijn droom en regelde dan ook backstage VIP kaarten. En toen stond Luuk opeens oog in oog met zijn helden.

"We kwamen 's middag vroeg daar aan, toen de band ging soundchecken. Dat was al geweldig om te mogen zien. Maar toen gitarist Steve Lukather aangaf vragen te beantwoorden, stootte Jimmy mij aan. Dit was mijn kans! Ik scheet in mijn broek van de zenuwen maar toch vroeg ik het." Of hij misschien, eventueel, zo mogelijk, héél eventjes mee mocht spelen. Lukather deed zijn gitaar af, wenkte naar Luuk en zei "Burn the fucking roof of!", wat zoiets als 'Leef je uit!' betekent. "Ik was zo overdonderd dat ik niet eens meer wist hoe ik heette, " lacht Luuk. "Toen vroeg hij welk nummer ik wilde spelen. Ik koos het nummer Rosanna. Ik heb nog nooit zo beroerd gespeeld, maar ik stond er! Met mijn allergrootste helden." Toto is een band die we kennen van nummers als Africa, Rosanna en Stop Loving You. Maar niet iedereen weet dat de band van origine uit 16 muzikanten bestaat, en dat elk van die muzikanten wel meegewerkt heeft aan het succes van wereldberoemde artiesten. Het complete album Thriller van Michael Jackson werd geschreven door Toto. Het nummer 'Papa don't Preach' van Madonna is van de hand van Toto. "En toch is het niet 'gewoon' voor de leden van Toto," vertelt Luuk. " Ze hebben nog steeds heel veel lol in en nemen tijd voor hun fans. Dat vind ik leuk en vooral inspirerend."

Luuk is pas 21 jaar maar heeft -soms nog tot zijn eigen verbazing- een goedlopend bedrijfje, Popcollege Zutphen. Hij geeft gitaarles. Nu nog aan huis, waar hij anti-kraak woont in de Stoven, maar wat begon met een kleine groep van enkele leerlingen, is vandaag de dag een muziekschool waar vier docenten werken en 60 leerlingen gitaarles nemen. "Ik denk dat we de 100 wel gaan halen. We zijn op zoek naar een groter, eigen pand om ons in te vestigen." De foto's en een videootje van zijn '5 minutes of fame' staan op de Facebook pagina van Touch of Toto. www.facebook.com/touchoftoto