Het thema is goden en Grieken en de kinderen lezen de ouderen een verhaal voor.
Het thema is goden en Grieken en de kinderen lezen de ouderen een verhaal voor. Foto:

Laatste bezoek dit seizoen van de kinderen van de Zwaan

Jong ontmoet oud

Warnsveld - Jong ontmoette oud voor de laatste keer dit schooljaar. Dus het was extra genieten omdat het een paar maanden duurt voordat het weer voortgezet wordt.

Vijf kinderen zijn dit keer op bezoek bij Huis ter Weegen. De hele klas van vrije school De Zwaan is dan een keer op bezoek geweest bij Welgelegen. De kinderen worden gebracht door de conciërge. Bij binnenkomst worden ze blij begroet. Een mevrouw, die door haar ziekte moeite heeft om de juiste woorden te vinden, roept enthousiast: " Hè, daar zijn ze, die ken ik wel." De jassen gaan uit, naamkaartjes worden opgespeld en ieder kind neemt plaats naast een bewoner.

Nog wat onwennig kijken de kinderen rond. Dan krijgen de ouderen koffie of thee en de kinderen limonade. De activiteitenbegeleidster legt uit wat er dit keer gaat gebeuren. Het gaat over de goden en de Grieken. De kinderen gaan een verhaal voorlezen. Ze hebben zich goed voorbereid. Het verhaal gaat over Zeus en de strijd om wie de mooiste is. De kinderen krijgen de instructie om luid en duidelijk te spreken en niet te snel. De ouderen luisteren met interesse. Sommige knikken bij een enkele passage, die ze herkennen. Terwijl de kinderen voorlezen, pakt een bewoonster het glas met limonade van het kind dat naast haar zit, en begint het heerlijk op te drinken. Het meisje kijkt verbaasd, maar durft niets te zeggen. Gelukkig wordt het opgemerkt en krijgt ze een nieuw glas met limonade.
Na twintig minuten is het verhaal klaar. De kinderen zijn opgelucht, want het was best spannend. Ze krijgen een applaus. Dan wordt er opgemerkt dat niet alle kinderen voorgelezen hebben. Een meisje, die geen tekst bij zich heeft maar alleen een landkaart, heeft nog niets gezegd.

"Ik ga ook een verhaal vertellen, maar dat doe ik uit mijn hoofd" zegt ze. Eerst nog wat koffie en limonade en dan begint ze enthousiast te vertellen. Ze laat de landkaart zien en vertelt hoe Zeus over de zeeën heeft gevaren en wat hij allemaal beleefd heeft. Zwaaiend met haar armen geeft ze een beschrijving van de reis. Welke gevaren hij tegenkomt en hoe hij dat oplost.
In haar enthousiasme praat ze snel, maar de ouderen kunnen het toch volgen.

Dan is er nog even tijd om met elkaar te kletsen. Na het samenzijn worden de kinderen uitgezwaaid door de ouderen. "Jammer, het is altijd fijn om weer eens wat jongeren om je heen te hebben", verzucht een oudere dame, die altijd lerares is geweest.