Johanna Catharina Johanningmeijer-ten Wolde en locoburgemeester Annelies de Jonge.
Johanna Catharina Johanningmeijer-ten Wolde en locoburgemeester Annelies de Jonge. Foto: Meike Wesselink

Koninklijke onderscheiding voor

Grote betrokkenheid bij Lotuskring

Zutphen - Johanna Catharina Johanningmeijer-ten Wolde ontving vrijdag 29 mei uit handen van locoburgemeester Annelies de Jonge de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Johanningmeijer-ten Wolde kreeg deze onderscheiding opgespeld in Restaurant Graaf Floris in Lochem.

De uitreiking vond plaats in het kader van het dertigjarig jubileum van Lotuskring Zutphen. Lotus is de landelijke opleiding voor het natuurgetrouw uitbeelden van slachtoffers bij praktijkoefeningen. Johanna Johanningmeijer-ten Wolde nam in 1985 het initiatief tot oprichting en zij vormde als enige van 1985 tot 2010 het bestuur. In 2010 werd het bestuur verbreed maar tot vandaag is zij penningmeester en coördinator.

Van grote waarde voor de samenleving

In al die jaren was zij ook opleider. Meer dan 60 personen heeft zij opgeleid. Gedurende vijf jaar was zij ook bestuurslid van de landelijke Raad Lotus. Mevrouw Johanningmeijer-ten Wolde heeft gedurende lange tijd werkzaamheden verricht die van grote waarde zijn voor de samenleving.
De loco-burgemeester noemde het belang van preparatie, het voorbereiden op ongevallen en rampen waar mogelijk slachtoffers zijn te betreuren want hoe dichter een oefening de werkelijkheid benaderd, hoe groter het leereffect voor alle betrokkenen.

De 'motor' achter de Lotuskring wordt Johanningmeijer-ten Wolde ook wel genoemd door collega's, persoonlijke vrienden, maar ook mensen die haar kennen van onder meer de GHOR, de VNOG, de Brandweer, de Ambulancediensten Noord Oost Nederland, de Politieacademie Apeldoorn, de Marechaussee Apeldoorn, EHBO en het Rode Kruis. Voordat De Jonge de onderscheiding uitreikte aan Johanningmeijer-ten Wolde dankte de loco-burgemeester haar voor de brede verantwoordelijkheid en maatschappelijke inzet die ze heeft getoond en haar alom gewaardeerde gedrevenheid.


Ingrijpende restauratie toren Sint Jan 2016 van start

Zutphen - Inspecties van de Monumentenwacht wijzen uit dat de toren van de Sint Jan een flinke opknapbeurt nodig heeft. Volgens Herman Heuver, bouwkundige van de parochie de H.H. Twaalf Apostelen, moet er heel wat gebeuren.

"De galmborden moeten grotendeels worden vervangen. De rest wordt hersteld en van een nieuwe verflaag voorzien. Het voegwerk aan de buitenkant moet plaatselijk worden uitgehakt en hersteld. De leien dakbedekking moet gedeeltelijk worden vervangen en de muurankers en ander ijzerwerk moeten worden ontroest en geconserveerd. Verder moeten de cijfers en wijzers van de klok en het torenkruis opnieuw worden verguld en moet de boktor worden bestreden". In overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is inmiddels een plan gemaakt en een begroting opgesteld. De bedoeling is dat in 2016 met de werkzaamheden wordt gestart. De totale kosten bedragen 280.000 euro. Daarvan wordt 114.000 gesubsidieerd. Dat bedrag wordt vanaf 2015 in zes jaarlijkse termijnen van 19.000 euro uitgekeerd. "Dat betekent dat we zullen moeten voorfinancieren. Bovendien zullen we ook de resterende 166.000 euro moeten ophoesten. Dat is een last die de parochie niet alleen kan dragen. We hopen dat iedere Zutphenaar een bijdrage levert.

Rijksmonument en tevens religieus erfgoed

De toren is niet alleen een rijksmonument maar ook een stukje religieus erfgoed. Bovendien is het een beeldbepalend element van de Torenstad. Er zal aan fondsenwerving moeten worden gedaan om de begroting rond te krijgen. Iedereen die de toren van de St. Jan een goed hart toedraagt kan een bijdrage overmaken op rekening NL23 INGB 0000 814406 t.n.v. St. Vrienden van de kerk St. Joannes de Doper en haar orgels te Zutphen.

De Sint Jan dateert van circa 1272. De toren werd los van de kerk gebouwd en omstreeks 1300 met het middenschip verbonden. Hij was toen nog lang niet zo hoog als nu. In 1439 werd hij, na een schenking van 35 Rijnlandse guldens door een vermogende parochiaan, met twee geledingen verhoogd. Tot in de twintigste eeuw was het gebouw eigendom van de burgerlijke gemeente. Nadat deze voor één gulden in 1932 aan de katholieke parochie was overgedragen kwamen de kosten van onderhoud voor rekening van de kerkelijke gemeente. Nadat in 1980 rijkssubsidie was ontvangen, werd in 1981 gestart met de 1e fase van de restauratie die pas in 2004 met succes zou worden afgesloten. Volgend jaar wordt dus een begin gemaakt met andere gedeelten van de toren.