Veerpont van Dieren naar Olburgen: Steeds Voorwaarts.
Veerpont van Dieren naar Olburgen: Steeds Voorwaarts.

Veerdienst van Dieren naar Olburgen

Olburgen - Steeds Voorwaarts is alweer een paar maanden in de vaart. Naar volle tevredenheid van Roland Jansen. "Er zijn ongeveer 300 mensen bij de opening geweest. Vanuit Villa Veertien heb je mooi zicht op de pont," vertelt hij enthousiast.

Officiële opening
Wethouder van Bronckhorst Jan Engels en burgemeester van Rheden Petra van Wingerden-Boers legden aan de beide zijden elk een herinneringssteen.

De nieuwe pont, die is gebouwd bij de Gebroeders Los CMS schepen in Leeuwarden, is een stuk groter dan de oude. "Er kunnen nu zes flinke auto's op staan."

In anderhalf tot twee minuten brengt de veerdienst zijn gasten naar de overkant. "Dat ging vroeger toen ze hier begonnen wel anders: met een roeiboot," lacht Jansen. "Die vorige veerpont dreef in de 50er jaren zonder motor, op de stroming over."

Historie
De scheepvaart was toen wel anders dan nu. "Het ging allemaal op z'n dooie gemak. Als de pont overstak, dan dreef deze in schuine richting, langzaam de stroming in. Dat kostte tijd en was handwerk, toen hadden de mensen nog tijd."

Vroeger gingen de mensen over met een roeiboot

Frits Wiegman en daarvoor zijn vader, exploiteerden deze veerdienst, tot 1990. Toen hij 65 was geweest en er geen zin meer in had, legde hij de boot stil. Daarna namen Leo en Theo Bremer, de beide zwagers van Roland Jansen de dienst over.

Na het overlijden van Theo is Roland samen met Leo en Trees Bremer, de weduwe van Theo, verder gegaan. John Sierink kwam in 2011 met een nul uren contract helpen als het nodig was.

Vanaf 1992 tot begin 2015 heeft Jansen het grootste gedeelte samen met Leo met de oude veerpont gevaren. "Er is in al die tijd behoorlijk gemoderniseerd en veranderd.

"De handbediening hebben wij niet meegemaakt, maar de slagboom moesten we met de hand omhoog doen en de stuurhut was toen we hem kochten een ijzeren ding wat aan alle kanten tochtte. Er zat een oude lier binnenin, die rammelde aan alle kanten. We zaten in de winter met isolatiepakken, dikke laarzen en handschoenen aan en muts op in de hut. Maar goed, nostalgie. Het hoorde er allemaal bij," lacht hij. Het werd beter toen de lier naar buiten ging en er een andere stuurhut op kwam.

Overname
September 2013 nam Roland Jansen het bedrijf over en kwamen Leo en John bij hem in dienst. Hij ging op zoek naar een andere veerpont ter vervanging van de oude. Een overname van een tweedehands pont, die twee jaar oud was, ging niet door. "Ik ben toen aan het schipperen gegaan of ik voor dat geld een nieuwe kon bouwen en dat is aardig goed gekomen." Het bedrijf in Friesland had de mooiste aanbieding en er waren goede bouwfaciliteiten.

Nieuwe veerpont
Het nieuwe veerpont heeft een goed geïsoleerde hut met dubbel glas, er komen screens in tegen de zon. De nieuwste snufjes zijn toegepast. Er is touchscreen bediening, de veerpont wordt met twee joysticks, een voor gas en een voor de lieren, bediend en er is een laptop voor de klantenregistratie. Via het AIS systeem kunnen de schippers alle schepen in de buurt zien op het scherm.

"Zij kunnen ons ook zien. Het doorgaande beroepsverkeer heeft voorrang, de pleziervaart moet ons voorrang geven." Goed zeemansschap hoort er wel bij. Voorrang nemen en hebben zijn twee verschillende dingen. De situatie altijd goed beoordelen.

De veerpont heeft in de winter minder mensen over te zetten dan in de zomer. "Dan lig je ook wel een half uur of uur stil, als je de kinderen naar school hebt en de mensen naar het werk."

"Het is een mooi leven hier. Het is wel een van de mooiere beroepen die je kunt hebben. Het is rustig, je ziet altijd mensen en met mooi weer zijn de mensen vriendelijk en hebben goede zin. Het is ontspannend werken."


www.veerpont-dieren.nl