Afbeelding
Foto: Bernadet te Velthuis

Steun AZC 1 op weg naar de 2e klasse

Zutphen - Komende zondag kan het eerste elftal van de Zutphense voetbalvereniging AZC naar de tweede klasse promoveren.

Na de 2-2 uit van afgelopen maandag tegen Gendringen 1 volgt zondag op het eigen Hanzepark de thuiswedstrijd. Bij winst is promotie een feit. Het eerste elftal kan de steun van het publiek hierbij goed gebruiken. De wedstrijd begint om 14.00 uur, Fanny Blankers-Koenweg 8.


FC Zutphen in de finale
tegen FC RDC uit Deventer

Zutphen - FC Zutphen speelt op zaterdag 23 mei en 30 mei de finale van de nacompetitie om een plaats in de 1e klasse tegen FC RDC. De aanvangstijd in Deventer is op dit moment nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk 14.30 uur zijn. Het sportpark van RDC ligt in de wijk Borgele aan de Bredenhorst 183. Het is lange tijd geleden dat beide ploegen tegen elkaar speelden. Het was voordat beide verenigingen fuseerden tot RDC en FC Zutphen.

RDC was toen nog de CJVérs en FC Zutphen was WHCZ. RDC speelt al een aantal jaren bovenin de 2e klasse en heeft al vaker de nacompetitie gehaald, maar nog geen promotie kunnen bewerkstelligen. Afgelopen seizoen had men een sterk seizoen, waarin een nek aan nek race plaats vond met de latere kampioen BE Quick'28. Erg jammer was het dat vlak voor de beslissende wedstrijd tegen Be Quick, RDC 3 punten in mindering kreeg door een administratieve fout, waarbij een geschorste speler ten onrechte werd opgesteld. De beslissende wedstrijd werd daardoor een formaliteit. In de halve finale klopte RDC in 2 wedstrijden het sterke OWIOS na een 0-2 uit overwinning en een spectaculaire 5-5 na verlenging in eigen huis. RDC is er zonder meer aan toe, om nu de 1e klasse te halen.
FC Zutphen heeft tot nu toe aangetoond goed met de spanning te kunnen omgaan. Er zijn 3 achtereenvolgende overwinningen geboekt, in wedstrijden waar het er echt om ging. We zijn er echter nog niet. RDC zal een zeer geduchte tegenstander zijn. Positief is wel dat we steeds completer worden. Afgelopen dinsdag maakte zelfs good old Jeroen Luijkman zijn eerste minuten in dit seizoen. Hij laat op de training zien weer goed in vorm te zijn. Ook spits Niek Bakkerweerd speelde dinsdag een goede partij. Het scoren lukt nog niet helemaal, maar daar is ook wat geluk voor nodig, getuige de bal op de paal. Verder ontwikkelen talentvolle spelers als Yessin Maskoul, bij genaamd de Antonia van FC Zutphen, Floris Egbers, Niels Verbeek, en Noe Bokila, maar ook diverse andere spelers zich uitstekend . Mooie constateringen natuurlijk, maar daar hebben we beide laatste wedstrijden niets aan. FC Zutphen zal de laatste horde tot behoud van het eerste klasse schap moeten nemen. En dat is in deze streek derby geen gemakkelijke.
Er zijn weliswaar in de spelersgroep wat blessures bij spelers als Sebastian van Laar en Samad Ezafzafi, maar zij konden gezien de geruststellende tussenstand in IJsselmuiden, afgelopen dinsdag, vroegtijdig worden gewisseld. In dit soort wedstrijden moeten mensen echter wel top fit zijn, dus bekeken zal nog moeten worden, wie er in de basisopstelling zal staan. Daar zal de training van a.s donderdag ongetwijfeld uitsluitsel over gaan geven. Het gaat er vooral om in de wedstrijd in Deventer een goede basis neer te leggen voor de wedstrijd op 30 mei in Zutphen. Er zal ongetwijfeld weer veel publiek af komen op beide wedstrijden, temeer daar die in de directe stedendriehoek regio gespeeld gaan worden. FC Zutphen zal de steun van de supportersschare, die geleid wordt door de jongens van red orange army, prima kunnen gebruiken, in deze zeer belangrijke finale.

We wensen spelers, technische staf en begeleiding alle succes toe, bij het slotakkoord van dit lange en slopende seizoen.


Feestje: vijf jaar BoekStart in Lochem en Zutphen

Zutphen - Sinds 2010 stimuleren de gemeenten Lochem en Zutphen, Yunio consultatiebureau en Graafschap bibliotheken het voorlezen aan jonge kinderen. We zijn nu vijf jaar, ruim 4000 baby's en meer dan 1350 uitgedeelde koffertjes verder. Tijd voor een feestje!

Op woensdag 10 en 17 juni zijn er daarom in de bibliotheken Gorssel, Lochem, Warnsveld en Zutphen workshops en voorstellingen. 's Morgens voor kinderen van 0 tot 2 jaar en 's middags voor peuters van 2 tot 4 jaar. Onderzoek bevestigt dat kinderen die als baby zijn voorgelezen, het beter doen op school. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Als je baby drie maanden is, krijg je van de gemeente een waardebon voor het BoekStartkoffertje. Om dit alles te vieren wordt er een workshop spelenderwijs gebaren leren gehouden (ruimte voor 15 ouders met kind van 0 tot 2 jaar). Hiervoor kun je een kaartje halen bij de bibliotheek. Geniet verder met je peuter (van 2 tot 4 jaar) van een interactieve vertelvoorstelling met poppen en muziek. Marjanne Peters van poppentheater Peterselie vertelt en speelt het verhaal.
Toegang is gratis. Kom langs met je (klein)kind en geniet mee! Iedereen is van harte welkom. Kijk op www.graafschapbibliotheken.nl voor de exacte tijden en locaties.