Actiegroep Eefde Tegen-wind wil gedegen draagvlakonderzoek windturbines

Uit welke hoek zal de wind gaan waaien?

Eefde - Een tijdje geleden heeft u in de regionale media kunnen lezen over de komst van mogelijk zes mega windturbines nabij de nieuwe brug over het Twentekanaal: de energie-coöperaties Lochem Energie, ZET, EBEM en Energierijk Voorst zijn gezamenlijk bezig met het voorbereiden van de realisatie. Op zich is het prima dat coöperaties de handen ineen slaan voor duurzame energie. Probleem is dat er tot op heden bewust geen enkel structureel onderzoek gedaan is naar het eventuele draagvlak onder tenminste de inwoners van het dorp Eefde. Om die reden is eerder dit jaar de actiegroep Eefde Tegen-wind opgericht.

Inmiddels heeft Eefde Tegen-wind gesprekken gevoerd met een tweetal wethouders van de gemeente Lochem (die ook hun collega's in de regio vertegenwoordigen) en met het bestuur van de Dorpsraad Eefde. De wethouders hebben aangegeven dat wat hen betreft bewezen en substantieel draagvlak een wezenlijk onderdeel vormt voor steun aan de eventuele komst van de turbines. Het bestuur van de Dorpsraad heeft eveneens aangegeven dat voor hen voldoende draagvlak erg belangrijk is. De Dorpsraad denkt dat een windturbine lokaal kan zorgen voor financiële compensatie ten opzichte van de bezuinigingsmaatregelen die het gemeentebestuur ten aanzien van (sport-) accommodaties vermoedelijk zal gaan nemen. Wat de Dorpsraad hierbij vergeet is dat hij geen enkele zeggenschap heeft over de eventuele gelden die een lokale windturbine genereert. De bedoeling van de initiatiefnemers is immers een turbine van en voor Eefdenaren, verenigd in bijvoorbeeld een coöperatieve vereniging. Ondanks de bezwerende taal van de projectleider van Lochem Energie dat er een draagvlakonderzoek zou komen, is er ook de afgelopen maanden zo goed als niets gebeurd. Het voorstel van Eefde Tegen-wind aan het bestuur van de Dorpsraad om gezamenlijk stappen te ondernemen is tot hun grote verbazing afgewezen: de Dorpsraad wenst zich niet te liëren met Eefde Tegen-wind en is ook niet bereid onze beoogde actie om een objectief onderzoek naar het lokale draagvlak te sponsoren. Eefde Tegenwind probeert de komende tijd de plannenmakerij zo goed als mogelijk te volgen. Daarnaast willen ze zelfstandig en zo objectief mogelijk onderzoeken of er voldoende draagvlak is binnen het dorp Eefde.
Binnenkort ontvangt u een flyer in de bus. Meer informatie: eefdetegenwind.weebly.com of mail eefde.tegenwind@upcmail.nl.