Het nieuwe automatische voersysteem.
Het nieuwe automatische voersysteem.

De meest volledige vakbeurs bruist van activiteiten

De vrouw krijgt het woord op Land- en Tuinbouwbeurs

Zelhem - Van woensdag 3 t/m vrijdag 5 juni vindt de tweede editie van de Land- & Tuinbouwbeurs Oost-Nederland/Achterhoek plaats. Drie dagen lang is Zelhem hét trefpunt voor ondernemende melkveehouders, akkerbouwers en agrariërs met een gemengd bedrijf en bosbouw. De Land- en Tuinbouwbeurs Oost-Nederland / Achterhoek wil van de beurs een groter evenement maken. De meest volledige vakbeurs voor mechanisatie, akkerbouw, rundveehouderij, intensieve veehouderij, bosbouw en groentechniek biedt niet alleen noviteiten, maar bruist ook van activiteiten en demonstraties. Ook zal de rol van de vrouw van de agrariër uitgebreid worden belicht.

Organisatie CNO-Expo BV wil de vrouw meer centraal stellen op de beurs. Zij hebben vaak een belangrijke rol binnen het agrarische bedrijf. Zij beslissen mee en hebben in gezinsverband vaak het nodige te regelen. Annie Schreijer, vertegenwoordigster voor het CDA in het Europees Parlement, zal op vrijdag 5 juni een toespraak houden, met als thema 'De landbouw vol onder de aandacht', waarbij onder meer het belang van de rol van agrarische vrouwen zal worden onderstreept. Onder aanvoering van Willemien Koning van LTO Vrouwen in Bedrijf zal er vervolgens een petitie worden overhandigd aan Annie Schreijer, afkomstig uit Diepenheim en boerin in hart en nieren.

Nieuwe thema's
De organisatie van deze vakbeurs heeft dit jaar veel nieuwe thema's toegevoegd, waardoor de beurs nog meer waarde biedt voor zowel haar standhouders als bezoekers. Zo organiseert Troostwijk een online veiling in de Agrarische Groen-, Grondverzet en Infrasector voor een internationaal publiek, waarbij de kijkdagen plaatsvinden tijdens de Land- & Tuinbouwbeurs.

Was de mechanisatiebranche in 2014 nog matig aanwezig, dit jaar zijn ze ruim vertegenwoordigd op de beurs. Dit wordt actief ondersteund door voerdemonstraties met een automatisch voersysteem, dat een kijkje biedt in de toekomst van efficiënt voeren met minder mankracht en werkuren.

Daarnaast mogen bezoekers rekenen op meer dan 200 stands die actief zijn in de branche, afgewisseld met nieuwe activiteiten, waaronder een kalvertuin dat groepshuisvesting in grote iglo's laat zien voor een betere opfok, en veebeoordelingen van koeien en schapenkeuringen. Ook de paardensport presenteert zich voor het eerst op de beurs: middels diverse paardenclinics laat de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond bezoekers kennis maken met de diverse vormen van de paardensport.

Andere locatie
De Land- en Tuinbouwbeurs werd in 2014 voor het eerst georganiseerd en trok toen 15.000 bezoekers. Beursorganisator Johan Wolters van CNO-Expo hoopt dat het aantal bezoekers groeit naar 20.000. Daarvoor was een verplaatsing naar een andere locatie noodzakelijk, niet ver van het terrein waar tot 2010 de Achterhoekse Paardendagen waren: "Dit terrein is drie keer zo groot en in Halle waren omleidingen nodig omdat het terrein alleen via B-wegen te bereiken was. Het nieuwe terrein is een A-locatie. Het ligt tussen Zelhem en Ruurlo, niet ver van Wolfersveen en is ook vanuit Twente en Duitsland makkelijker te bereiken. Daarom is ook Oost-Nederland aan de naam toegevoegd. We proberen een groter gebied te bestrijken. Oost-Nederland en Brabant kennen geen agrarische beurs en dit concept bestaat zelfs in het hele land niet. We hopen dus mensen van buiten de regio aan te trekken. De drie dagen zijn opgeschoven naar woensdag tot en met vrijdag, dichter tegen het weekend."

De Land- en Tuinbouwbeurs Oost-Nederland / Achterhoek wordt gehouden op een terrein van 60 hectare groot, aan de Ruurloseweg, hoek Petersdijk in Zelhem. De vakbeurs is op woensdag 3, donderdag 4 en vrijdag 5 juni geopend van 13.00 – 22.00 uur.
Entreekaarten kunnen voor het eerst online besteld worden middels het nieuwe E-ticketsysteem, dat 6,50 euro korting op de normale entreeprijs van €13,50 biedt.


www.landentuinbouwbeurs.nl