Wethouder Coby Pennings blijft tot het eind de teams aanmoedigen. Foto: Achterhoekfoto.
Wethouder Coby Pennings blijft tot het eind de teams aanmoedigen. Foto: Achterhoekfoto. Foto:

Zelfs lampenkappen boven de Boompjeswal om RopaRunners aan te moedigen

Weer bijzonder onthaal in 'lichtjesstad' Zutphen

Zutphen - Zutphen staat er inmiddels om bekend; de stad met de lichtjes waar de RopaRunners -die een dag eerder vanuit Hamburg vertrokken doorheen rennen tijdens hun estafetteloop naar Rotterdam in de strijd tegen kanker.

Zondagavond stonden in de 'lichtjesstad' niet alleen de nu al traditionele potjes waxinelichtjes langs het parcours maar waren er ook op verschillende plekken vuurkorven te vinden. Boven de Boompjeswal hingen zelfs heuse lampenkappen om de hardlopers aan te moedigen. Overal langs de route maar vooral op de Zaadmarkt en Houtmarkt toeschouwers, rijendik. Tegen 22.00 uur werd de eerste van de drie deelnemende Zutphense teams gespot; team Zutphen en ongeveer een uur later verschenen ook de Zutphense Achterhoekrunners en Gelrerent op hun 'thuisplein'. Gerrit Vlogman, betrokken bij Hospice en een van de vrijwilligers bij de RopaRun: "Het was in één woord geweldig. Het weer werkte fantastisch mee en er waren veel mensen op de been om de 88 teams die door Zutphen kwamen een hart onder de riem te steken."

De wethouders Patricia Withagen en Coby Pennings hingen de Zutphense teams medailles om met het logo van Zutphen en de hele avond kwamen er teams voorbij, de laatste pas om 1.30 uur. Al die tijd bleef de Zutphense wethouder Pennings de deelnemers aanmoedigen.Zutphen mag zich een gastvrije stad noemen.
Vorig jaar werd er 5,1 miljoen bij elkaar gelopen. Hoeveel geld de RopaRunners dit jaar hebben opgehaald, wordt op 12 juni bekend gemaakt.
Volgend jaar is de jubileumeditie, dan bestaat de RopaRun 25 jaar.
Zie voor een fotoverslag: www.achterhoekfoto.nl


Leefbaarheid en veiligheid in de gemeente Zutphen

Meer inwoners ervaren soms onveilig gevoel

Zutphen - De waardering voor voorzieningen (openbare ruimte, algemene voorzieningen en voorzieningen voor jongeren) is gemiddeld hoger dan 5 jaar geleden. Inwoners hebben het gevoel dat er meer woninginbraken en geweldsdelicten zijn en hondenpoep staat op één als grootste ergernis, gevolgd door zwerfvuil en parkeeroverlast.

De leefbaarheid in de wijken is gelijk gebleven. 75% van de inwoners voelt zich verantwoordelijk voor de eigen wijk, 25% doet ook echt wat. Zutphen telt meer dan 6.000 mantelzorgers en ten opzichte van 2009 voelen 5% meer inwoners zich soms onveilig, hoewel de objectieve cijfers van de politie over 2014 anders uitwijzen. In 2009 was het laatste onderzoek naar de beleving van leefbaarheid en veiligheid. Eind 2014 werd dit onderzoek herhaald. De uitkomsten staan in het rapport dat net is verschenen en afgelopen maandag in het forum werd besproken. Het hele rapport 'Leefbaarheid en Veiligheid gemeente Zutphen' en een samenvatting 'Presentatie Forum' zijn te vinden op de website van de gemeente.

Het rapport 'Leefbaarheid en Veiligheid gemeente Zutphen' geeft op wijkniveau inzicht hoe inwoners over tal van zaken denken. Per wijk zijn er soms grote verschillen te zien. Ook zijn de veranderingen ten opzichte van vorige onderzoeken inzichtelijk.
Het college vindt het ingezette beleid van de gemeente in lijn met de uitkomsten van het onderzoek. De visie 2025 en het collegeakkoord zetten vooral in op de sociale opgaven van de gemeente, het stimuleren van inzet vanuit de samenleving en het aanbrengen van verbindingen tussen verschillende bevolkingsgroepen en thema's. De noodzaak om dit te doen en door te zetten wordt bevestigd door de resultaten van het onderzoek.


Bestrijdingsmiddelen

Regio - Waterschap Rijn en IJssel roept particulieren en agrariërs op om zorgvuldiger om te gaan met bestrijdingsmiddelen. Uit de laatste controles van het waterschap blijkt dat er nog veel gewassen en onkruid worden bespoten in de spuitvrije zones langs sloten en beken.

Dit is verboden, omdat de giftige stoffen uit de bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater belanden en schadelijk zijn voor dieren en planten. Tot nu toe zijn er in mei en april 2015 acht boetes uitgedeeld. Dit is evenveel als in het gehele teeltseizoen van 2014. Het waterschap wil dit tij keren door extra controles uit te voeren en mensen bewust te laten worden van de gevolgen voor de natuur. De regels rond het spuiten met gewasbeschermingsmiddelen zijn te vinden op www.wrij.nl. Daarnaast adviseert het waterschap iedereen goed het etiket te raadplegen.