Jaap van der Wal.
Jaap van der Wal. Foto:

Lezing van Jaap van der Wal over wat het fenomeen embryo ons heeft te vertellen

Betoog over ons ontstaan

Zutphen - Het leven van een embryo in de buik is een mysterie. Ondanks echografie, en veel vormen van embryologisch onderzoek, blijft het grootste deel van wat er in de buik gebeurt tijdens een zwangerschap voor de buitenstaander verborgen. Mens worden doen we niet alleen in lichamelijk en functioneel (fysiologisch), maar ook in psychologisch opzicht. Daarin zal het mysterie, ook nadat we de buik van onze moeder hebben verlaten, op onzichtbare wijze een belangrijke rol blijven spelen.

Voor dit interessante thema haalt de organisatie van festival Zutphen Bevalt en de expositie BIRTH DAY Jaap van der Wal naar Zutphen. Hij is anatoom-embryoloog maar probeert die kennis te verruimen tot een inzicht (embryosofie) en heeft zich als geen ander verdiept in het fenomeen embryo. Wereldwijd trekt hij volle zalen met zijn zeer bevlogen lezingen en workshops. Al in zijn studententijd werd hij gegrepen door de magische wereld van het embryo en de vraag 'wat doet een embryo?' liet hem niet meer los. Hij bestudeerde het embryo in alle levensfasen, van het moment dat de conceptie plaatsvindt tot aan de laatste spildraai alvorens het kind geboren wordt en legt de link tussen deze fasen en de ontwikkeling van processen in het algemeen.

Met de visie die hij in de jaren ontwikkelde, geeft Jaap tegengas aan de meestal eenzijdig natuurwetenschappelijke visie op het menselijk bestaan en de embryonale fase. Hij vindt dat veel mensen bedroevend weinig afweten van hun eigen embryonale bestaan.

Ethische, medische, morele beslissingen

In deze tijd worden zoveel ethische, medische, morele beslissingen genomen, keuzes gemaakt en oordelen geveld over embryo's. Technieken en wetenschap gaan vooral over het kind dat we willen hebben. Vragen als´Wat is het embryo?´en´Wat doen we eigenlijk als we embryo zijn?´worden nauwelijks gesteld. Er zijn mensen die nog denken dat een embryo van drie weken alleen een klompje cellen is. Met die gedachte maakt Jaap van der Wal korte metten en zet daar iets anders tegenover.

Ook komt hij met vernieuwende ideeën over de conceptie. Hij beschrijft deze als een samenwerking tussen eicel en zaadcellen (niet slechts een enkele zaadcel) waarbij het niet gaat om het 'veroveren' van de eicel, maar het samenvloeien op het juiste moment, als een magische dans die de ziel van het toekomstige kind niet onberoerd laat. Pas wanneer alles op elk niveau klopt, vinden de conceptie en enige tijd later de werkelijke bevruchting, de innesteling van het embryo dat al het mens-zijn in zich draagt, plaats. Over wat het is om een mens te zijn, en wat 'mens-worden' inhoudt, kunnen wij nog veel leren van deze boeiende en zeer ontwikkelde man, die de wereld rondreist met altijd op de achtergrond de vraag naar geest en ziel in de mens.

Op zaterdag 23 mei van 15.00 tot 17.00 uur kunt u hem horen spreken in Eetlust, Oude Bornhof in Zutphen. Na de lezing biedt hij gelegenheid tot het stellen van vragen en is er de mogelijkheid tot napraten. Aanmelden kan via www.bit.ly/HetEmbryo. Inclusief drankje, korting in de voorverkoop.


25e overdekte rommelmarkt Barchem

Barchem - Voor het 25ste achtereenvolgende jaar organiseert De Barchschole in samenwerking met Speelleergroep 't Onderdeurke weer haar jaarlijkse rommelmarkt. Zaterdag 23 mei gaan de deuren van de beide hallen van de manege nabij camping De Heksenlaak in Barchem om 11.00 uur weer open om de steeds terugkerende stroom bezoekers/ aspirant –kopers binnen te laten. Het is jaarlijks een prachtig gezicht om de eerste honderden, veelal rennende bezoekers, te zien afstormen op de aangeboden waar. Daar de organisatie een strak schema aanhoudt van waar welke spullen jaarlijks worden neergezet weten vele bezoekers al van tevoren waar ze de spullen van hun gading ongeveer kunnen vinden.

Ook dit jaar verwachten de organisatoren dat er duizenden bezoekers op de grote, overdekte rommelmarkt af zullen komen. In het midden en oosten van het land is deze markt dan ook bekend om zijn grootte – meer dan 2500 vierkante meter met zeker zeshonderd meter kramen- maar zeker ook om de goede waar. Er zijn veel spullen uit grootmoeders tijd maar ook curiosa, antiek, verzamelingen, boeken, schilderijen, meubels, gereedschappen en wat nog meer binnen zal worden gebracht: Van computer tot antiek en van plantjes en stekjes tot fietsen, schilderijen en curiosa. Daar er ondanks het feit dat er ontzettend veel wordt verkocht, toch nog wel het een en ander zal overblijven, heeft de organisatie gemeend twee euro entree te mogen vragen voor de afvoer van de overgebleven rommeltjes.

Financiële steun voor nieuw onderwijsconcept

Gelet op de jaarlijks steeds weer meer terugkerende vaste bezoekers weten de organisatoren dat er veel koopjes zijn te halen. In de afgelopen jaren zijn er regelmatig mooie aankopen gedaan, waarbij prachtige kostbare stukken voor een 'prikkie' waren gekocht: Een schilderij van nog geen vijftien euro bracht later op een veilig toch maar mooi een goede 600 euro op. En wat te denken van een 'waardeloos' klein 'popje van klei'? Een goed oog voor zo'n prulletje van 1,50 euro bracht later meer dan honderd vijftig euro op. Niet voor niets nog een echte rommelmarkt om te rommelen en te zoeken. De organiserende ouders en leerkrachten van de school en de speelleergroep in Barchem hebben het afgelopen jaar veel binnengehaald geld besteed aan extra materiaal voor de school. Nu de school aan de vooravond staat van het doorvoeren van een geheel nieuw schoolconcept 'Onderwijs Anders' is wat extra financiële armslag meer dan welkom. Ook gaat er jaarlijks een deel van het geld naar goede doelen. Tenslotte kunnen we alle bezoekers aan de 25ste rommelmarkt, op zaterdag 23 mei, maar één raad geven: Zorg dat u er op tijd bij bent. Wie het eerst komt het eerst maalt. Maar ook tussen 14.00 en 15.00 uur gaat het zeker weer spannend worden, want tijdens het laatste uur zijn er steeds diverse aanbiedingen en stunts. Voor de jeugd is er een gratis luchtkussen en verder is er volop gratis parkeergelegenheid.